ГЕРБ постави в шах правосъдното министерство

  • 03 април 2015 06:08

  • 1478
  • 3
ГЕРБ постави в шах правосъдното министерство
© Булфото

През главата на Министерството на правосъдието (МП) ГЕРБ изненадващо внесе вчера свой проект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) за разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии. Това става точно когато голяма работна група в министерството е на финала да изготви изменения в ЗСВ въз основа на приетата от парламента стратегия за реформа.

Под проекта стои подписът на шефа на парламентарната група Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, както и на още 15 депутати от ГЕРБ. Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа е водещият вносител и на промени в Наказателно-процесуалния и Гражданския процесуален кодекс, свързани с КТБ и даващи право на прокуратурата да участва в граждански дела, както и правомощие на главния прокурор да спира сделки и финансови операции за 48 часа без съдебен контрол.

Внесените от бившия вътрешен министър промени в ЗСВ много напомнят идеите на държавното обвинение за съдебна реформа, които главният прокурор разви през ноември м.г. До редакционното приключване на броя от министерството не бяха излезли с официална позиция по изпреварващия законопроект на ГЕРБ. Участници в работната група във ведомството обаче казаха пред "Сега", че тази стъпка на управляващите повишава опасността проектът на министерството да катастрофира в парламента. Очаква се той да бъде огласен най-късно след Великден. Ако дотогава парламентът не е пришпорил промените на Цветанов, ще трябва да обедини двата проекта и да ги гледа заедно.

Вчерашната стъпка на ГЕРБ да лансира законопроект подозрително съвпадна с излизането на прокуратурата от работната група в МП. Главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в обясни пред ВСС, че представителите на държавното обвинение са я напуснали, тъй като във формат от 40 души "не може да създаде продукт". "На групата се представя проект, който е свързан само с една съсловна организация", допълни Цацаров, явно визирайки Съюза на съдиите. След като чу това, Каролина Неделчева от ВСС каза, че и тя "напуща" групата, защото липсвала диалогичност. Председателят на Върховния административен съд Георги Колев се оплака, че изобщо не е канен.

ГЕРБ предлага ВСС да се раздели на колегия на съдиите и на втора - на прокурорите и следователите, без да се прекратява мандатът на този съвет, който изтича през октомври 2017 г. В първата ще влизат 12 души - 6-ма от парламентарната квота и 6-ма, избрани от съдиите. Във втората колегия ще са 10 - петима, избрани от Народното събрание, четирима, избрани от прокурорите, и един, избран от следователите. Съветът ще остане постоянно действащ.

Колегиите ще вземат автономни решения, свързани с атестирането, организирането на конкурси за свободните длъжности, анализа и отчитането на степента на натовареност, изготвянето на проекти за етични правила за поведение. Колегиите ще излъчват и дисциплинарните състави. ВСС ще действа в целия си състав в много случаи, например при налагането на най-тежките дисциплинарни наказания - уволнение, понижаване в ранг и намаляване на заплатата.

Законопроектът дава още права на главния прокурор. Той ще има право на предложения освен за заместниците си и за всички прокурори от върховните прокуратури, шефовете на прокуратурите и следователите от националното следствие. Подобни права се дават и на шефовете на върховните съдилища. Предвижда се и при несъгласие с писмените разпореждания на горестоящ прокурор обвинителят, до когото са адресирани, да може да поиска тяхната проверка и отмяна по служебен ред. "Законопроектът предлага нови нормативни разрешения, с които подчертава йерархичната връзка и подчиненост на ръководителите на прокуратури спрямо главния прокурор", пишат вносителите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1478 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ЗОЯ

2015.07.13 | 17:36

3
ЕДИН ФИЗКУЛТУРНИК ДА РАЗБИРА ОТ СДЕБНА РЕФОРМА БРАВО ТАКИВА ХОРА НИ ТРЯБВАТ

2015.04.03 | 12:22

2
Тоя Цецо слушалката внася промени от типа Ванко-1 за да можа да отърве панделата...

2015.04.03 | 12:22

1
Цецо е антиГерб и антиБойко отдавна.Накрая ще видим кои кого.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини