Финландия вдига българското вето за Шенген?

  • 17 октомври 2011 21:37

  • 1527
  • 1
Финландия вдига българското вето за Шенген?
©

Финландия е готова да даде зелена светлина за влизането ни в Шенген. Така изправена на пътя ни към единното пространство без граничен контрол ще остане единствено Холандия.

В позицията между двете държави, които се противопоставиха на членството на България и Румъния и поискаха то да бъде обвързано с допълнителни критерии, има пробойна, пише “Монитор”, позовавайки се на еврокомисаря ни Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование. Финландия вече търси начин да се разграничи от Холандия за приемането ни в Шенгенското пространство, съобщи Георгиева пред вестника след провелото се заседание на Европейската народна партия в София.

Холандия има проблем, не ние. Не е честно обаче да ти кажат на средата на бягането ще бягаш 300 метра, а не 200 метра или пък ще бягаш не на тази, а на друга писта, възмути се еврокомисарят ни. Тя все пак е на мнение, че за страната ни има далеч по-важни приоритети от приемането й в Шенген. Според нея хората у нас едва ли се вълнуват чак толкова дали ще влезем в зоната веднага или след 3 месеца. Георгиева даде за пример увеличеното усвояване на еврофондовете и спазваната от България финансова дисциплина, която се ценяла изключително много в Брюксел на фона на случващото се в другите държави.

След като Хага и Хелзинки ни спънаха за Шенген през септември, първоначално се очакваше въпросът за приемането ни да бъде повдигнат отново на заседание на Европейския съвет в началото на тази седмица. Сбирката на държавните лидери в Европа, обаче беше отложена със седмица. Освен това на нея ще се обсъжда финансовата криза на Стария континент и в дневния ред на заседанието, което трябваше да се проведе на 18 октомври, не е имало точка за членството на София и Букурещ в Шенген, обясниха източници в Брюксел. Те допълниха, че казусът все пак би могъл да се сложи на масата макар и неофициално.

Последвайте канала на

Novini.bg
1527 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
titi

2011.10.19 | 23:19

1
така е в тая криза дреми ни за шенген, тука Бойко да се сети за населението и да намачка малко фирмите за високите им цени на продукти и ниски заплати..

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини