Едуард Сноудън: Бих отишъл в затвора доброволно

  • 19 март 2015 16:31

  • 1675
  • 0
Едуард Сноудън: Бих отишъл в затвора доброволно
©

Едуард Сноудън е готов доброволно да влезе в затвора, ако това ще доведе до разрешаване на проблемите му с властите на САЩ. Това обяви самият той по време на конференцията CeBIT, която се провежда в Хановер.

Сноудън взе участие в конференцията посредством видеовръзка. Той все още се намира в Москва, където има временно политическо убежище, пише dnevnik.bg.

"Отворен съм за всяко решение на ситуацията, което мисля, че е от полза и за двете страни. Бих влязъл в затвора доброволно, ако това ще е решение", коментира Сноудън. Според него първо трябва да получи възможност да се върне в САЩ и да се защити пред съда.

"Мисля, че това е най-доброто решение за правителството и за обществото. Не искаме да сме правителството, заради което хората трябва да бягат в други държави, когато разкрият негови сериозни грешки", коментира Сноудън. Въпреки това обаче, не смята, че ще получи възможност за честен съдебен процес. Затова твърди, че завръщане в САЩ "не е възможно процедурно".

Сноудън отказва да коментира дали адвокатите му водят комуникация с властите на САЩ. Казва само, че е готов на споразумение, но допълва, че нито една от страните е поставяла условия.

Освен това Сноудън критикува съдебното споразумение, което бе дадено на бившия директор на ЦРУ Дейвид Петраеус по-рано този месец и го определи за "нечестно". На трети март т.г. Петраеус призна, че е предоставил на любовницата си записки с класифицирана информация.

Сноудън казва, че целта за това е била просто любовницата му може да напише по-хубава биография, а не да помогне на обществото. "Разбира се, той получи сделка с минимална глоба и без затвор", отбелязва Сноудън.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1675 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини