Кои държави все още дължат репарации за световните войни?

  • 19 март 2015 13:09

  • 3638
  • 5
Кои държави все още дължат репарации за световните войни?
©

Отношенията между Германия и Гърция удариха ново дъно през миналата седмица, след като от Атина обявиха, че ще настояват за репарации от Германия заради нацистките престъпления през Втората световна война.

Гърцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че Германия "така и не е платила както трябва репарации за нанесените щети," според Reuters. Великобритания обяви, че едва през миналата седмица е успяла да изплати военния си заем от Първата световна война.

И така, защо страните изплащат заемите си от войни от миналия век и кой трябва да плаща най-много? Повечето от сумите са обект на сериозни спекулации и не могат да бъдат гарантирани напълно. Те са договорени във вече несъществуващи валути и са предоговаряни безброй пъти. От CNBC са проучили кой на кого и какво дължи след двете световни войни.

Какво представляват репарациите?

В края на дадена война страните трябва да осъществят плащания като компенсация за нанесените щети. Такъв е случаят и с Първата и Втората световни войни. Задълженията могат да бъдат изплащани по редица причини, като нанесени поражения върху техника или принудителен труд. Обикновено тази компенсация идва под формата на пари или материални стоки. След Втората световна война са подписани редица договори, за да се гарантира, че страни, като Гърция, Израел и Съветския съюз, ще бъдат компенсирани за нанесените разрушения. Тези, които губят войната, е трябвало да платят на победителите.

Единствената страна от победителите, която плаща компенсации за военнопленници, е САЩ, която плаща на Япония. През 1988 г. Роналд Рейгън се извинява на американците от японски произход, които са били изпратени в лагери през Втората световна война, и се съгласява САЩ да изплати по 20 000 долара на всеки оцелял от тях.

Германия

Германия е трябвало да плаща най-много след Втората световна война, но първоначално договорената сума все още е неясна, основно защото страните от Алианса настоявали за различни начини на плащане на различните срещи, на които се обсъждала следвоенна Европа. Смята се, че от Алианса първоначално са обявили, че Германия дължи до 320 млрд. долара репарации – сума, която скоро след това разбрали, че не може да бъде платена от страната по това време, особено с добавения към нея дълг от Първата световна война. На специална конференция в Лондон през 1952 г. следвоенните задължения на Германия са намалени от 16.2 млрд. германски марки до едва 7 млрд. марки (около 3 млрд. долара по днешен курс). Задълженията й от преди войната пък са намалени до 7.3 млрд. марки, Освен това Германия е трябвало да бъде разделена първоначално на четири окупационни зони, които били демилитаризирани.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
3638 5

Коментари 5

Добави коментар
l

2015.05.02 | 12:26

5
На Гърция репарациите бяха изплатени през 70-те години , а Югославските Тито ни ги опрости

2015.05.02 | 12:26

2
Gqurska bylgariq trqbva da plati na gyrciq 45ml.$ a na ugoslaviq 25ml.$ i o6te ne sa plateni...

2015.05.02 | 12:26

4
ei smrad mangalska I spermatozoid ne6tasten ia pitai maika si giaurite kak ia ibaha
атакист

2015.05.02 | 12:26

1
Русия трябва да върне Крим и да плаща репарации.

2015.05.02 | 12:26

3
Оди ручай говна !

Добави коментар

Водещи новини