Здравният министър е готов да преговаря с БЛС за финансирането на болниците

  • 17 октомври 2011 17:23

  • 1591
  • 0
Здравният министър е готов да преговаря с БЛС за финансирането на болниците
©

Здравният министър Стефан КонстантиновСтефан Константинов Стефан Константинов е роден на 02.01.1966 г. в гр. София. През 1983 г. завършва средното си образование е готов за разговор с Българския лекарски съюз.

Поканата идва след оплакването на съсловната организация, че министерството променя механизма за финансиране на болниците без тяхното съгласие, предаде БНР.

Предложението на здравното министерство е догодина да няма клинични пътеки, а болниците да работят с определени бюджети.

"Клиничните пътеки не са добър механизъм и всички лекари знаят това. За да разсея всякакви съмнения за задкулисност, тъмност и т.н. каня в четвъртък в удобен ден и час, ще се уточним допълнително, председателя на Лекарския съюз за да проведем разговор. Използвам случая да кажа: не се променя здравно-осигурителният модел, нито някой обмисля неговата промяна, не се променя солидарния здравно-осигурителен модел и следващото нещо, което е много важно, не се променя намаление на парите в здравеопазването. Досега това, което сме си стиснали ръцете с министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи, е, че парите за здравеопазване няма да със стотинка по-малко от миналата година", заяви министър Константинов.

"Не е ясно кой е определя коя болница какви пари да получи", възмути се председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

"Имам чувството, че е някакво благоволение. Това, което ние имаме като материал и с което разполагаме, на практика е елиминиране на лекарския съюз от преговорния процес, а и доколкото разбирам става дума за четвъртък, а в четвъртък са обявени управителен и национален съвет на лекарския съюз, така че министърът е добре дошъл. Той е направил своите предложения и в тях фигурират някакви глобални бюджети, които да се спускат по някакъв доста тъмен начин и цени и обеми в доболничната, пак предложени от някой друг", допълни той.

В четвъртък лекарският съюз ще обсъжда какви протестни действия да предприеме, ако диалогът със здравното министерство не бъде възобновен.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1591 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини