Над 20 инициативи за 130-та годишнина от Съединението на България

  • 17 март 2015 15:21

  • 1703
  • 9
Над 20 инициативи за 130-та годишнина от Съединението на България
©

Над 20 инициативи са включени до момента в програмата за отбелязване на 130-та годишнина на Съединението на България, сред които са поход по стъпките на българската армия през Сръбско-българската война и онлайн игра. Това съобщи заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, цитиран от БТА.

Програмата се организира от Инициативен комитет, с почетен председател президентът Росен Плевнелиев. Стоянов добави, че ще бъдат издадени юбилейна монета и плакети, ще има научна конференция, изложби по главната улица на града и в музеите и всяко събитие, по думите му ще се отразява онлайн в специализирани предавания по националното радио и телевизия. Целта ни е тази кръгла годишнина да бъде отбелязана адекватно и събитията да обхванат възможно повече хора, каза още Стефан Стоянов.

Искаме да излезем от стандартните начини за честване на такива големи исторически дати и да направим нещо по-масово, което да достигне до колкото се може повече хора, коментира съветникът на президента по въпросите на културата Мартин Иванов. В Инициативния комитет за честванията влизат историци от Софийския и Пловдивския университет, представители на Министерството на отбраната и Министерството на културата.

Окончателно програмата се очаква да бъде готова през следващата седмица, като се очаква събитията да достигнат 30. Като първо събитие от честването е издаването на луксозен тематичен годишен календар за 2015 година.

Последвайте канала на

1703 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ГУРБЕТЧИЯ

2015.03.18 | 16:02

9
УМОПОМРАЧЕНИТЕ РУСОФИЛИ МОГАТ ЛИ ДА ОТГОВОРЯТ ЛОГИЧНО ЗАЩО " РУСКИТЕ БРАТУШКИ " БЯХА ПРОТИВ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ И ПРАВЕХА ВСИЧКО ЗА ДА ПОПРЕЧАТ ?!

2015.03.18 | 16:02

8
Умопомрачените западнофили, първо да отговорят защо Англия беше против освобождението и правеше всичко възможно да попречат на Освободителите Руси.Защо запада разкъса Санстефанска Бългагария на Берлинския конгрес?
ГУРБЕТЧИЯ

2015.03.18 | 16:02

7
АМИ ЗАЩОТО АНГЛИЧАНИТЕ НЕ СА ВИ БРАТУШКИ ! А СЕГА КАТО СИ МНОГО ОТВОРЕН ОТГОВОРИ ЗАЩО " РУСКИТЕ БРАТУШКИ " БЯХА ПРОТИВ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ?! НАЛИ СА ВИ "БРАТУШКИ " БЕ ДЖАНЪМ ?!

2015.03.18 | 16:02

6
Знаете ли кой е бил най-голенмият противник на Съединението на България! Въпросът е риторичен, затова е с удивителен накрая, ссср'офили, не се пънете, вие не можете да пишете, камо ли да намерите отговор на този въпрос. :)

2015.03.18 | 16:02

5
Русия ни освободи,не западните сили.Запада разкъса България на Берлинския конгрес,и на Ньойския договор.Русия искаше Санстефанска България,но и попречиха.Неблагодарни русофиби.

2015.03.18 | 16:02

4
Недейте измисля история и не изкривявайте фактите! Никога не е имало освободителна война! руско-турска война е имало, да с последствие отделяне на територии от османската империя и обособяването им като държави, една от който е нашата България. Но руснаците са нападнали турция с цел да получат контрол над Босфора, да си върнат влиянието в Черно море, да си върнат територии след Кримската война- Карс и Батуми, както и отделят територии от Румъния- южните части от днешна Молдова. В последствие закономерно попадаме под техен контрол и вече всички знаем какво се случи при последното руско робство до '89, кажи-речи 113 години.
Ин

2015.03.18 | 16:02

3
Toчнo кaзaнo, зaщo cлeд WWII нaпpимep, фpaнцyзи, aнгличaни, гъpци, пoляци, чexи, yнгapци и т.н нe нapичaт pycнaцитe или aмepикaнцитe и вcички cъюзници oсвoбoдитeли? Или Финлaндцитe, кoи дa нpaичaт 'ocвoбoдитeли', нeмцитe или pycнaцитe, пълнa тъпoтия e тoвa! Имa caмo импepcки интepecи нa гoлeмитe cили и люшкaнe и пoдмятaнe нa пo-мaлкитe.
Ин

2015.03.18 | 16:02

2
Задавали ли сте си въпроса, защо няма нито един руски дипломат-'брат' по време на турското робство, който да се е застъпил за България? Докато колкото и да мразим англичани, французи и американци- тяхни дипломати има, които са на страната на българите- Макгахан, Гладстон, Скайлър и т.н. и т.н. Познайте кой е бил против Априлското възстание, нашите 'приятели'- руснаците. 500 години сме били под робство, но 'братята' едва след 5 века идват да ни 'освободят', леекинко закъсняли. Истината е прозаична, има Сръбко възстание, има Априлско възстание, османската империя я нападат от всички страни и тя е отслабнала и почти се разпада, едва тогава крепостните идват да ни 'освоодят'! Пълна тъпотия, просто виждат възможността. Няколо години по-късно така или иначе щяхме да сме свободни. После обаче прескъпо платихме и още плащаме т нар освобождение!
България на 3-ри

2015.03.18 | 08:58

1
Морета!Помните ли и после всички крадяха всичко Българско и родно,включително и 16- те милиарда!!!Всички взимат и НИКОЙ не дава-за това сме в това положение,само със бла бла бла,нищо не става,за съжаление.

Добави коментар

Водещи новини