Менда Стоянова: БНБ не си свърши работата

  • 13 март 2015 07:37

  • 1821
  • 4
Менда Стоянова: БНБ не си свърши работата
©

Лицензът на банка КТБ е отнет в края на миналата година. Съдът трябваше да се произнесе, че банката е в несъстоятелност. Заведени са жалби. В момента ние сме в едно безвремие. Квесторите са там и управляват нещо, което не е банка. В това безврмие никой не контролира какви сделки извършват те, каза Менда Стоянова в ефира на БТВ.

БНБ няма защо повече да управлява банката, всъщност КТБ вече не е банка. Според мен БНБ не си свърши работата. В банковият надзор на БНБ нямам доверие. Възможно е да са се провалили и в други случаи, които ние не знаем, запита се Стоянова. Ние приехме едно законодателство в края на миналата година, в което забранихме да се правят прехващания при определени условия. Въпреки това активите на КТБ са намалели. Квесторите са нарушили закона или е намерен начин той да бъде заобиколен, категорична е депутатката.

Искаме да вкараме временен синдик, който да има различни правомощия от тези на квесторите. Квесторите -трябва да опазят имуществото на банката, но те не го опазват, то намалява. Дали е законно или не е цел на други органи. Нещо се случва и то трябва да бъде спряно.Факта е на лице – намаляването на активите на банката, а от това ще пострадат всички кредитори и инвеститори. Половината от добрите кредити или 1 млрд. лева липсват, каза Менда Стоянова.

Синдикът може да води отменителни искове с цел опазване на интереса на всички кредитори и държавата. Банката трябваше да бъде оздравена. Сега се опитваме да опазим онези активи, които да задоволят кредиторите. Точно тези, които не са обезпечени и имат сериозни влогове в банката се опитват с различни сделки да пренередят фонда за гарантиране на влоговете. Тук имаме игра на наши и ваши, тези с добрите адвокати срещу другите.

Искам оставката на Иван Искров. Не съм съгласна с това той да поставя условия пред парламента. Той носи морална отговорност за това, което се случи с четвъртата банка в България. Дни преди банката да е поставен под запор, ръководството на БНБ е знаело какво ще се случи, категорична беше Стоянова.

Последвайте канала на

1821 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.03.13 | 14:15

4
Искров да си ходи, за да сложите някой послушен баничар ли?

2015.03.13 | 10:51

3
БОЧКОВИТЕ БАБИ НАЙ-ПОСЛУШНИ

2015.03.13 | 10:51

2
баце да престане само да иска, ми да почне да работи поне малко

2015.03.13 | 09:56

1
И аз искам нещо, ама не ми го дават. То не всичко се дава.

Добави коментар

Водещи новини