Калфин иска квалификациран персонал в центровете за настаняване от семеен тип

  • 12 март 2015 14:42

  • 1435
  • 2
Калфин иска квалификациран персонал в центровете за настаняване от семеен тип
©

По време на първата среща на новосформираната към Министерски съвет Междуведомствена работна група за управление и координация на процеса на деинституционализация на грижата за деца председателят на работната група и вицепремиер Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска настоя за намиране на решение за увеличение на квалификацията на персонала в центровете за настаняване от семеен тип.

Това съобщиха от пресцентъра на МТСП.

„Предстои да направим рекапитулация на оставащите средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, за да потърсим възможностите за старт на програми за обучение и подпомагане на персонала в Центровете за настаняване от семеен тип, колкото се може по-бързо“, отбеляза министър Калфин.

Членовете на междуведомствената група решиха експерти от МТСП и Държавната агенция за закрила на детето, съвместно и в най-кратки срокове да изготвят разчет на нуждите и средствата, необходими за стартиране на такива програми за преквалификация на персонала.

Участниците в срещата решиха също експерти от МТСП и от Министерство на здравеопазването, в срок до края на месеца, да подготвят акт, който да бъде предложен за приемане от Министерски съвет, с който да се уреди въпроса за настаняването на деца с необходимост от постоянна медицинска грижа.

С това реално ще се постави първата стъпка в посока въвеждане на интегрирани здравно-социални услуги, най-вече за децата с тежки увреждания, като уредбата ще действа до приемането на необходимите законодателни промени.

Решено беше още експерти от МТСП, съвместно с такива от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, да направят преглед и анализ на изградената за настаняване на деца материална база в страната, с което ще се постигне максимално отчитане на потребностите на децата при настаняването им в новоизградените услуги.

Председателят на групата министър Калфин настоя да бъде направена цялостна оценка и на изпълнението на процеса на деинституционализация от старта до момента, като акцентът в него да бъде поставен върху грижата за децата.

Информацията ще послужи за отправна точка за подобряване на работата и в следващия етап по деинституционализация на грижата за децата, включително и на децата без увреждания, категоричен бе той.

Последвайте канала на

1435 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.03.12 | 19:17

2
В Мездра се назначават само от "нашите" , т.е. от бсп , квалификацията няма значение !
Митова

2015.03.12 | 19:17

1
Вместо да мисли толкова, да каже на хората най-сетне дали ще доживеят до пенсия!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини