Реставрират нови две гробници в Долината на траките

  • 12 март 2015 10:42

  • 2823
  • 0
Реставрират нови две гробници в Долината на траките
©

Община Казанлък спечели нов проект за реставрация, консервация и социализация на още две гробници в Долината на траките, съобщават от пресцентъра на общината. Проектът е на стойност 2 млн. 914 хиляди лева и предвижда цялостна реконструкция и превръщането в атрактивни туристически обекти две от най- красивите тракийски гробници в Казанлъшко - Хелвеция и Грифоните, съобщава БТА.

Средствата за това ще се осигуряват по Норвежкия инструмент, а партньор на Община Казанлък при реализацията на проекта е
Исторически музей "Искра". Проектът предвижда освен пълната реставрация и консервация на двата обекта, изграждане на защитно покритие, и хидроизолация, така и ел. инсталации, изграждане на приемна сграда, свързващ двата обекта Информационен център, свързващ двете гробници, паркинг Реставрирането на гробниците и тяхното цялостно социализиране трябва да е факта в рамките на 20 месеца, след подписването на договора за финансиране.

Храмът в могилата "Грифони" край гр. Шипка е открит на 15 август 1996 г. Смята се, че е бил изграден през V в. пр. Хр., след което в него е извършено погребение на знатен тракиец. Храмът е ограбен още в древността. Името "Грифони" дават откривателите на гробницата, заради изобразените над входа на предверието фигури, които приличат на глави на грифони- митично същество, наполовина лъв, наполовина орел.Гробница "Хелвеция" е открита от доц. д-р Георги Китов в сътрудничество с швейцарска фондация "Хелвеция" през 1996 г., която дава и името й.

Последвайте канала на

2823 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини