110 000 туристи са посетили Долината на тракийските царе

  • 23 февруари 2015 11:45

  • 1799
  • 0
110 000 туристи са посетили Долината на тракийските царе
©

Близо 110 хиляди туристи са посетили Долината на тракийските царе през миналата година, съобщи за БТА д-р Момчил Маринов, директор на Исторически музей "Искра" в Казанлък. По думите му тенденцията се запазва през последните години,

Бум на посетители от Япония има по време на Празника на розата, който се провежда през първата седмица на юни, всяка година. През годината най-много групи и индивидуални посещения има от Франция, Германия и Великобритания.

Копието на Казанлъшката гробница, която е под закрилата на ЮНЕСКО, и Могилата "Голяма Косматка", продължават да бъдат най-атрактивни за посетителите. Артефактите от втората гробница са едно от големите археологически събития по света началото на 21 век. През 2004 г. тук беше намерена бронзова глава, част от скулптура, за която се предполага, че е портретното изображение на тракийския цар Севт Трети, живял през втората половина на 4 век пред Христа. Главата беше намерена на 7 метра извън гробницата, а останалите предмети, инвентар от погребението от този владетел, бяха намерени в последната камера на гробницата, припомни археологът Миглена Първин, която е единственият участник от Казанлъшкия музей в експедицията на доц. д-р Георги Китов.

Бронзовата глава, която се съхранява в Националния археологически институт с музей при БАН и инвентарът от погребението, който е част от експозицията на музей "Искра", са част от експозицията на българската изложба "Антична Тракия", която ще бъде открита в Лувъра на 15 април 2015.

Последвайте канала на

1799 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини