Екоминистърът: Обстановката в страната се нормализира

  • 12 март 2015 08:47

  • 777
  • 0
Екоминистърът: Обстановката в страната се нормализира
©

„Обстановката се нормализира, но нивата на реките в цялата страна продължават да остават високи”, заяви в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия министърът на околната среда и водите Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва.

Според данни на експерти валежите от сняг през последната седмица на някои места са в размер, еквивалентен на 220 литра дъжд на квадратен метър.

„Тенденцията е към задържане на нивата на реките и се прогнозира леко намаляване. Критични места има по Марица – язовира при Ивайловград. Има контролирано изпускане на язовира там. Няма данни за риск за населени места по поречията на Арда, Тунджа и Марица. Язовир „Кърджали” има достатъчно свободен обем”, допълни Василева. Тя увери, че МОСВ следи внимателно ситуацията и органите, отговарящи за наблюдението на водоемите са в готовност да реагират.

Запитана за ситуацията в Мизия и страхът, че може да се стигне до ново наводнение, както и обвиненията на Корнелия Нинова от БСП, че потопът миналата година е причинен от скъсана язовирна стена, Василева отговори, че "климатът се променя и ние трябва да бъдем готови за евентуалните последици. „Насочили сме вниманието си към всичките отговорни органи, които трябва да поддържат речните корита – те трябва да обходят обектите”, допълни тя.

По късно днес Василева ще информира депутатите в Комисията по околна среда и води за актуалната ситуация и мерките, които се предприемат заради бедствената ситуацията в страната вследствие на обилните снеговалежи.

На последното си заседание Министерски съвет одобри пакет от 14 превантивни мерки, които да се приложат незабавно заради предстоящото пролетно снеготопене. С тях трябва да се предотврати риска от наводнения и бедствия в страната, които биха застрашили човешкото здраве.

Последвайте канала на

Десислава Станева
777 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини