Горските също се включиха в битката със снега

  • 11 март 2015 07:35

  • 868
  • 0
Горските също се включиха в битката със снега
© Getty Images/Guliver

И горските се впуснаха в битката със снега. Служителите на Южноцентралното горско предприятие вече са разчистили около 90% от пътищата в Родопите, съобщи директорът на предприятието Ботьо Арабаджиев.

По думите му най-трагично е било положението в Смолянска област. "Там бяха затворени пътищата, електричеството бе прекъснато в продължение на 3 дни", разказа той. И допълни, че е имало населени места, в които не е имало достъп дори до основните асфалтови пътища. "Работехме 4 екипа, които в началото бяха дори недостатъчни, тъй като изведнъж изпопадаха доста дървета. Но успяхме да отворим пътищата и да достигнем до най-критичните точки", разказва Арабаджиев. Той посочи, че в момента най-зле е положението около Плевен и Широка лъка, тъй като там има прекъснат далекопровод и врязани дървета. "Затова и багерите ще се включат в снегопочистването и отводняването там. На този етап се справяме успешно, но продължаваме", споделя Арабаджиев. По думите му, ако не продължи да вали сняг, ще са нужни още минимум 2 - 3 дни, но в противен случай се очакват още по-големи поражения. Арабаджиев бе категоричен, че проблемът се дължи на изсипалия се за кратко време мокър сняг.

Паралелно с това Югозападното държавно предприятие поде борба с организираните групи, които бракониерстват в българските гори, пише "Стандарт". Най-страшно е положението в държавните горски стопанства в Разлог, Ихтиман, Тетевен, Самоков и Белово. "Заради тези набези, които не секват, сформирахме на 1 декември миналата година 38 мобилни контролни звена - по едно във всяко наше подразделение. Основните им задачи са две. Първата е безкомпромисната борба с нарушителите, а втората е да се ограничат вътрешните зависимости и корупционните практики сред служителите ни", разкрива Юлий Сираков, старши експерт по опазване на горски територии към ЮЗДП и координатор на мобилните контролни звена. Той признава, че битката с бракониерите е много трудна, тъй като нарушителите разполагат с всякаква необходима техника, за да са бързи и мобилни при набезите си в гората. Разполагат с високопроходими автомобили, с моторни триони и резачки, добра екипировка, дори с камери за нощно видеонаблюдение. По думите на Сираков са нужни законодателни промени, които да увеличат наказанията за незаконна сеч.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
868 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини