Затягат контрола в горския сектор с промени в три наредби и един закон

  • 10 март 2015 16:38

  • 2005
  • 4
Затягат контрола в горския сектор с промени в три наредби и един закон
©

Контролът в горския сектор ще бъде подобрен с промени в Закона за горите и три наредби - за сечите в горите, за контрола и опазването на горските територии и за условията и реда за възлагане на изпълнението на дейностите в горските територии -  държавна и общинска собственост, и за продажбата на дървесина и недървесни горски продукти. Създава се и изцяло нова наредба "8" - за инвентаризация на горските територии. Законодателните промени бяха представени от ръководството на Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ в рамките на кръгла маса в столичния хотел "Балкан-Шератон".

Сред предлаганите промени са повишаване на квалификацията на работещите в горския сектор и прекратяване на практиката  дейностите в горските територии да се извършват от лица без нужното образование. Предвижда се и въвеждане на GPS-технология  за проследяване на пътните превозни средства, транспортиращи дървесина.

Въвежда се възможността служителите от държавните горски и ловни стопанства да могат да съставят актове и в други райони на дейност в рамките на държавното предприятие. Собствениците и ползвателите на обекти, в които постъпва, преработва се или от  които се експедира дървесина, ще трябва да въведат и 24-часово видеонаблюдение.

Предвижда се промяна в Закона за административните нарушения и наказания, с която да се полага обществено полезен труд от  системните нарушители в гората, от които няма какво да се вземе. Събираемостта на наложени санкции за нарушения в момента е 11  на сто, обяви заместник-министърът на земеделието и храните Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в.

Със законодателните промени се уеднаквяват мерните единици за измерване и описване на превозваната дървесина, което ще е от полза както за контрола, така и за статистиката, коментираха специалистите. С централизирането на електронната информационна  система гражданите ще могат да проверят по регистрационния номер на автомобила дали има разрешително за сеч.

По предложение на бизнеса ще се ограничат стоковите борси за дървесина, с цел повишаване на прозрачността. Предвижда се и  ограничаване на възможностите за продажба на дървесина на търговци, които нямат доказани мощности за преработка на  суровината.

Представители на природозащитни организации коментираха, че предлаганите промени ще намалят незаконните сечи в страната, но  няма да решат изцяло проблема. Според тях е нужно отговорност за нарушения да носят не само физическите лица, а и възложителите  и организаторите на незаконната дейност, за което трябва да се предвиди в законодателството и стопанска отговорност.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2005 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
НИКОЛАИ

2015.05.06 | 18:34

4
Организациите ,които имат право да извьршват прочистване на гората задьлжително да засяват толкова ко.кото са отсекли.И това трябвада става веднага.
Тони

2015.05.06 | 18:34

3
Първо - не се засява, а се залесява. Това не е жито или овес! Второ - ще ти го спестя, защото надали ще ме разбереш...
гео

2015.03.12 | 13:11

2
Бла Бла Бла.МАЛО РАДИМ ВИСШЕ СМРАДИМ.
овена

2015.03.12 | 10:24

1
поверили опазването на агнетата на вълка.

Добави коментар

Водещи новини