ЕК: Гръцкият премиер може и да не изпълни някои обещания

  • 04 март 2015 16:08

  • 3472
  • 3
ЕК: Гръцкият премиер може и да не изпълни някои обещания
© gettyimages

Някои обещания, с които новият гръцки премиер Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли и лявата партия СИРИЗА дойдоха на власт, може да не бъдат изпълнени, заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето, предаде РИА Новости.

Председателят на органа на изпълнителната власт на Европейския съюз даде интервю пред испанския в. Паис преди очакваното днес посещение в Мадрид. "Ципрас направи важна крачка. Той започна да поема отговорност. Но Ципрас има проблем. Министър-председателят на южноевропейската държава ще трябва да обяснява на електората си, че някои от предизборните обещания няма да бъдат изпълнени", счита Юнкер. По думите на политика от Люксембург Ципрас задава правилните въпроси, но никога не дава отговори.

"Изборите не променят договорите. Разбира се може да има и друг подход към гръцката криза, възможно е да се действа по-гъвкаво. Победата на Ципрас обаче не му дава правото да променя всичко", убеден е шефът на ЕК.

Според Юнкер необходимо е време, за да се усетят резултатите от реформите. "Много страни имат впечатлението, че Гърция се превръща в безкрайна история. Говори се, че на Атина ще бъдат отпускани още пари. Нещата в южноевропейската страна обаче вървят към подобрение. Държавният дълг и безработицата намаляват. За 27-годишния грък, който никога не е работил и не може да си намери работа, не се интересува от статистика. Не е лесно бързо да се промени ситуацията, дори с помощта на реформи", заяви Юнкер.

Събития, подобни на гръцките, може да има и в Испания, където преди изборите лявата партия Подемос по данни на социологическите проучвания е на първо или на второ, след управляващата Народна партия, място. "Този нов тип партии често оценяват ситуацията реалистично, посочвайки социалните проблеми. Тези политически формации дори да спечелят вота, не могат да си изпълнят обещанията си и да превърнат програмата в реалност. Част от предложенията на тези партии не отговарят на европейските правила. Тези искания може да доведат до тотална блокада на страните", смята Юнкер.

Основният проблем за ЕС остава безработицата, допълва Юнкер. Заради това не можем да кажем, че кризата е свършила, каза той. Ние сме по средата на пътя по излизането от кризата, заяви председателят на ЕК. Той подчерта, че испанското правителство на Мариано Рахой провежда правилните реформи. Юнкер обаче повтори за необходимостта от време промените да бъдат усетени. Лидерът на ЕК заяви, че европейският проект няма алтернатива. Има някои регресивни утопии, предлагани от популисти и демагози. Какво би се случило, ако нямаше единна валута? Щяхме ли да бъдем един срещу руските опити да ни разедини?", попита реторично бившият премиер на Великото херцогство.

Според Юнкер през последните три години в ЕС отново си спомниха за старите рани, които изглеждаха заздравели. Някои германски оценки за Гърция и реакции на Атина срещу изказвания на членове на кабинета начело с Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се не са от най-приемливите. Не само възстановяването е тежко. Европейската интеграция като цяло е под въпрос. Това е нежно цвете", допълва лидерът на ЕК.

Юнкер отправи критики относно планирания от Великобритания референдум за оставане в ЕС. " Правителството на Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. има свое мнение, а аз – мое. То е - свободното движение на хора е неоспоримо. Учудвам се защо южни държави, като Испания, или източноевропейски страни, които изпитват имиграционен натиск, не реагират по-остро на изказванията на политици от Обединеното кралство", изрази позицията си шефът на ЕК.

Юнкер ще води преговори с премиерите на Испания и Португалия – Мариано Рахой Педру Куелю и френския президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 днес в Мадрид. Основната тема ще е енергетиката, като в в срещата ще участват и ресорният комисар Мигел Ариас Каниете и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3472 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.07.13 | 05:08

3
Оставаше и ние да се вържем на Сидеров .... 4% балъка... а ако бяха 40....?
харалампи

2015.06.21 | 19:09

2
вие сега ли го разбрахте бе ливади?айде плащайте милиардите и духайте супата.

2015.06.21 | 19:09

1
Ципрас едва ли е бил толкова наивен ,та да си мисли , че ще си изпълни общанията, а това значи че е излъгал !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини