Проф. Кантарджиев: В страната имa епидемичен взрив от туларемия

  • 17 февруари 2015 20:58

  • 9818
  • 2
Проф. Кантарджиев: В страната имa епидемичен взрив от туларемия
©

В България се развива епидемичен взрив от туларемия.

От 1 януари има 11 доказани случая, ще има и още. С първите кърлежи през март заразата ще се разпространи още повече. Това съобщи националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), пише 24 часа.

Туларемията се числи към особено опасните инфекции. Предава се чрез диви животни - предимно зайци, а в населените места - чрез гризачи. Мишките и плъховете заразяват всякакви продукти и фуражи чрез екскрементите си. Хората се заразяват най-често заради лоша хигиена, като не измиват буркани, шишета и продукти от мазето и не мият ръцете си. Най-характерен симптом е подуването на лимфни възли по шията, но заразата се явява и като пневмония или очна инфекция.

Болестта е известна и като заешка треска. През 2014 г. няма регистриран случай, а в последните 4 г. години са по 1-2. Новото сега е, че заразата за първи път се разпространява в региони, където не е имало случаи. Освен Софийска област, където има взрив през 90-те години, досега са засегнати Бургаска, Ямболска и Старозагорска. Указания за събиране и изпращане на проби за изследване в РЗИ, както и за лечение на туларемия са обявени на сайта на НЦЗПБ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
9818 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.02.18 | 09:17

2
Също и от сидерастия.
от БОСТАНДЖИИ

2015.02.18 | 09:17

1
намерете го в нета=Коалицията „Булгартабак“: Прасе, Сокол и Буда

Добави коментар

Водещи новини