Ловци от Хасковско са заразени с туларемия

  • 09 февруари 2015 14:55

  • 2402
  • 0
Ловци от Хасковско са заразени с туларемия
©

Ловци от Хасковско са заразени с туларемия, съобщи за Радио "Фокус" – Пловдив д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ – Пловдив.

По думите й, болните са били приети в Пловдивската инфекциозна болница, проучени са и след това са препратени за лечение в Хасково. Ловците са консумирали заек, който преди това е бил умрял. "Най-вероятно той е бил болен от туларемия и по този повод е станало заразяването и по тях", уточни специалистът. Тя бе категорична, че случаи на туларемия или така наречената "заешка треска" в Пловдивско няма.

Заболяването е опасно за хората. По думите на Троянчева, обикновено заболяват гризачите. Опасност от заразяване има за секачите, ловците или хората, които правят походи в планината. Не са защитени и тези, които не обезопасяват жилищата си и те са достъпни за гризачи. Заразата се предава от урината или изпражненията им, които могат да замърсят хранителни продукти или други битови вещи и покрай това замърсяване да стане и инфектирането на хората. По думите на специалиста, инфекцията бързо демонстрира клиничните си картини, така че няма как заболяването да бъде пропуснато.

Спазването на хигиена и изтребването на гризачите, там където се налага, са основните мерки за предпазване от туларемията. Симптомите на болестта са подуване на лимфните възли, температура, втрисане, главоболие, мускулни и ставни болки, диария, прогресивна слабост, подуване на очите, възпалено гърло и други.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини