Приеха окончателно промените в Закона на МВР

  • 12 февруари 2015 11:56

  • 2875
  • 3
Приеха окончателно промените в Закона на МВР
©

Изненадващ обрат в пленарна зала отново постави под въпрос мястото на настоящия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.

След като вчера народните представители премахнаха в последния момент думата „старша" в изискванията за ръководна позиция и оставиха голям шанс на Лазаров за поста, то в последните текстове от новия закон за силовото министерство картината за обърна, информира репортер на novini.bg.

Изненадващо и неочаквано за голяма част от пленарна зала депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев предложи в преходните и заключителни разпоредби на закона да бъде вписан текст, според който в срок от един месец от влизане в сила на закона да се прекратят пълномощията за работа на главния секретар Светлозар Лазаров, председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на председателя на ДАТО Цветан Китов, а след това президентът Росен Плевнелиев да издаде указ за назначаването на техни заместници.

Това предложение дойде като гръм от ясно небе за депутатите от опозицията, които обявиха, че подобно предложение е против правилника за работа на парламента, тъй като не е гласувано в комисия.

Въпреки моментите на напрежение, народните представители все пак приеха окончателните промени в Закона за МВР.

Припомняме ви, какво влиза в сила съгласно промените:

С така приетия закон президентът ще назначава главния секретар и председателя на ДАНС с указ по предложение на Министерски съвет. В същия законопроект е заложено Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) да се върне в системата на МВР. До сега ГДБОП беше част от структурата на Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС). Депутатите възстановиха и конкурсното начало за растеж в кариерата в МВР. Развитието в професионалната кариера ще се осъществява чрез преминаване в по-висока длъжност въз основа на конкурс, като условията и редът за провеждането му се уреждат с наредба на министъра на вътрешните работи.
Главните дирекции на МВР са ГД „Национална полиция”, ГД „Борба с организираната престъпност”, ГД „Гранична полиция” и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Предвиждат се и други промени в структурата на ДАНС. Освен прехвърлянето на ГДБОП в МВР се правят и други промени, които преследват целта да „разтоварят“ агенцията от неприсъщи функции и да фокусират нейната дейност върху преобладаващо контра-разузнавателния й характер, както и върху информационно-аналитичната й дейност.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2875 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.02.12 | 15:54

3
ГЕРБ отмениха законовите промени на БСП. ПРАВИЛНО

2015.02.12 | 15:53

2
ТАНАСКЕ, КОЛКОТО И ДА КВИЧИШ ПРОТИВ ГЕРБ НЯМА ДА ВИ МИНЕ НОМЕРА, КОМУНЕ ТАКОВА.
волена ХАНЪМАТА НА ДОГАН

2015.02.12 | 15:53

1
АЗ волена ХАНЪМ НЕ ДАВАМ ДА ГОНИТЕ ЛАЗАРОВ ЩЕ ВИ ИЗКАЖА НА МОЯ МЪЖ ДОГАН ЩЕ ВИДИТЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини