Река Тунджа в Елхово премина критичните 395 сантиметра (обновена)

  • 03 февруари 2015 09:14

  • 6264
  • 2
Река Тунджа в Елхово премина критичните 395 сантиметра (обновена)
© Булфото (архив)

Тази сутрин нивото на река Тунджа в Елхово премина критичните 395 сантиметра, след като през нощта се е повишило с около 15 сантиметра, съобщиха дежурните в общината. Залети са части от кооперативния пазар, градския парк и спортния комплекс.

Канализационните шахти се запечатват, тъй като ниските части на града се наводняват през тях. Не се налага евакуация на живеещите в близост до реката, но общинският кризисен щаб е предвидил такава възможност.

След полунощ височината на водния стълб на Тунджа в Ямбол е спаднал с десет сантиметра и е 476 сантиметра при критични шест метра. Залети са дворове и улици в ниската част на града.

От управление "Пожарна безопасност и защита на населението" очакват постепенно снижаване на нивото на реката по долното й течение.

По време на наводнението в средата на декември в Елхово и други населени место по поречието на Тунджа бяха залети къщи и дворове, промишлени зони, ферми за животни, пътища и десетки хиляди декара посеви. Тогава нивото на реката достигна 433 сантиметра.

По-рано бе обявено, че се очаква преливане на язовир "Тича", който се намира над язовир "Цонево”, съобщава БТВ.

Град Дългопол е най-засегнатият на територията на язовир "Цонево”. Близо 400 души бяха евакуирани от няколко села. Навсякъде има екипи, които са готови да окажат помощ при нужда. Има екипи на Пожарната, които следят нивото на река Камчия постоянно.

В Община Добрич е започнала евакуацията на още 220 души.

Съвсем различна информация даде областният управител на Ямбол Димитър Иванов. По думите му няма нужда от евакуация. В областния град за 6 часа нивото на Тунджа е спаднало с 10 сантиметра. При Елхово тя е 395 сантиметра, докато по време на наводненията през декември е била 430.

Павлова посочи, че в страната има още няколко проблемни района – Девин-Доспад, Обзор и Слънчев Бряг, Кърджаийско и Пчеларово.
Напрегната нощ и евакуация във Варненско, Добричко и СатовчанскоПриливната вълна на Камчия се размина. По думите й основна причина за бедствието са огромните количества валежи, които за часове запълват обема на язовирите.

За 24 часа щетите по пътната инфраструктура са за над 12 млн. лева, каза още Павлова. По думите й ще се търси финансиране от Фонд „Солидарност”.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6264 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.02.03 | 17:01

2
ТИКВАТА е ВИНОВНА ! И ПРИРОДАТА е срещу него ! ОТКРАДНАЛ ПАРИТЕ ЗА ПОДДРЪЖКА НА ЯЗОВИРИТЕ ! НЕ МОЖЕ БАНДИТ КОМУНИСТ ДА Е ПРЕМИЕР ! ГОСПОД НИ ПРЕДУПРЕЖДАВА ! ПРИ БИРАТА , ИНАЧЕ ЩЕ ИМА ГОЛЕМИ НАКАЗАНИЯ !

2015.02.03 | 14:08

1
GERB=YBIIIIICIIIIIIIII

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини