Птичи грип в Бургас, от МЗХ и БАБХ твърдят, че няма нищо страшно (обновена)

  • 27 януари 2015 12:20

  • 3192
  • 2
Птичи грип в Бургас, от МЗХ и БАБХ твърдят, че няма нищо страшно (обновена)
©

В Бургас е регистриран случай на птичи грип.

Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Носителят на заразата е пеликан. Ресорното министерство свика извънредна пресконференция. В нея ще вземат участие зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров и представители на Българската агенция по безопасност на храните.

Ще бъда съвсем кратък. Даваме тази пресконференция с цел българското общество да бъде наясно Няма нищо апокалиптично, успокои зам.-министър Димитров. Преди четири дни са открити мъртви птици на плажа в Бургас. Пеликан и речна чайка. При пеликана е открит щам на известния птичи грип. От Българската агенция по безопасност на храните са предприети всички мерки, каза още той.

Нищо не е решавано на коляно. Вече сме разпоредили как да се действа в Бургас. Няма нищо опасно в ситуацията. Всички собственици на птици са информирани и предупредени, раздадени са им брошури, заявиха от агенцията. Основната мярка е собствениците да не пускат своите птици да се разхождат извън дворовете. От Дирекцията по горите също са взети мерки. Предупредени са всички ловни дружинки. Забранен е ловът на диви птици, поясниха още от БАБХ.

Не трябва да има досег между диви птици и домашни птици. Това е единственият начин за пренасяне на този грип. Гражданите трябва да спазват лична хигиена. В региона има само две птицеферми и има възможност за тяхното физическо наблюдение. Не искам да кажа, че сме очаквали птичия грип, но имаше такава тенденция. Това не е инцидентно събитие в Европа. Бяхме непрекъснато информирани и запознати с положението в другите страни, каза още Цветан Димитров.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3192 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.01.29 | 12:14

2
Да не би птичи грипа да е тръгнал от отрепката Любо Ангелов това злобно бясно човече?
Един прост човек от народа

2015.01.29 | 12:14

1
Носителят на заразата не е пеликана, а нашите велики управници. Те са нашия грип и нашите болежки.

Добави коментар

Водещи новини