Ръкопис на математика Алън Тюринг ще бъде продаден за милион паунда

  • 22 януари 2015 14:40

  • 2190
  • 2
Ръкопис на математика Алън Тюринг ще бъде продаден за милион паунда
©

Непознат до този момент дневник на математика и разбивач на кодове Алън Тюринг от времето, когато е работел по разбиването на кода на немската шифровъчна машина „Енигма", се очаква да бъде продаден на аукцион през април за повече от милион паунда, пише в. "Сега".

Дневникът е част от документите, които бащата на модерната компютърна наука оставя на своя приятел и ученик Робин Ганди.

Въпреки че Ганди дарява повечето от записките на своя учител на Кеймбриджкия университет, той запазва точно тази на пръв поглед обикновена тетрадка, в която на последните страници записва личните си впечатления от приятелството и работата си с Тюринг. Тя остава скрита в личните вещи на Ганди и беше открита наскоро, 20 години след смъртта му.

Ръкописът е от 56 страници и е от 1942 г. - времето, когато Алън Тюринг е работил в Bletchley Park, и се смята за изключително ценен, тъй като съдържа основите на информатиката и разкрива мисловния процес на един от най-великите умове на XX век.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2190 2

Коментари 2

Добави коментар
!

2015.01.23 | 16:44

2
Поляци са разбили "Енигма", а не този британски "извратеняк"! Същите тези поляци после са натирени, като врагове на кралицата! Поне така аз съм чел.
55555

2015.01.23 | 11:56

1
Е като си чел,не значи че си меродавен.И си много прост да даваш епитети на доказано МНОГО Умен ЧОВЕК (прочети уикипедия)

Добави коментар

Водещи новини