Карикатурите на пророка Мохамед разгневиха мюсюлманския свят

  • 16 януари 2015 21:17

  • 4464
  • 12
Карикатурите на пророка Мохамед разгневиха мюсюлманския свят
© Getty Images/Guliver

Няколко хиляди протестиращи излязоха днес по улиците на столицата на Мавритания Нуакшот, за да изразят недоволството си от публикуването на нови карикатури на пророка Мохамед в последното издание на в. "Шарли ебдо", цъобщи БТА.

Демонстрантите се опитаха да стигнат до френското посолство в града, но бяха възпрени от силите на реда. Протестиращите създадоха импровизиран съд и демонстративно изгориха френския национален флаг след символичен процес.

"Тук сме, за да защитим пророка, няма да приемем той да бъде обиждан", скандираха протестиращите.

В столицата на Сенегал Дакар най-малко 1000 души излязоха на протест срещу карикатурите на пророка Мохамед във френския сатиричен седмичник, предаде Франс прес. Пред сградата на френското посолство беше изгорено френското знаме и се наложи намесата на полицията със сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, скандиращи срещу "Шарли ебдо" и в защита на пророка.

По-рано днес Френският културен център в Зиндер, втория по големина град в Нигер, беше опожарен днес от протестиращи срещу публикуването на карикатури на пророка Мохамед в последния брой на в. "Шарли ебдо".

Петдесет души са разбили входната врата на центъра и са подпалили кафенето, библиотеката и помещенията на администрацията на центъра. Двама полицаи, охраняващи комплекса, са стреляли предупредително, но това не е възпряло протестиращите. В града стотици демонстрантите подпалиха и църкви и атакуваха магазини след протест срещу карикатурите на пророка във френското издание, допълва Ройтерс.

Полицията на много места използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите. На много места демонстрантите подпалиха автомобилни гуми по улиците. Те скандираха: "Шарли е Сатана, нека Адът да погълне онези, които подкрепят Шарли", разказва очевидец, свързал се с Ройтерс по телефона. Нигер е бивша френска колония.

Алжирската полиция се опитва да обуздае повече от хиляда демонстранти, стекли се по улиците на столицата, за да протестират срещу публикуваните от френското сатирично издание "Шарли ебдо" карикатури на пророка Мохамед, предаде Асошиейтед прес.

Протестиращите, които скандираха "Аз не съм Шарли, аз съм Мохамед", излязоха от джамиите след петъчните молитви и се събраха в централния площад "Първи май", където бяха посрещнати от стотици полицаи. Демонстрациите в алжирската столица са забранени, но досега са арестувани само няколко човека, а органите на реда, изглежда, се задоволяват с това да удържат протестиращите.

Стотици палестински мюсюлмани протестираха днес след петъчната молитва срещу публикуването на нови карикатури на пророка Мохамед във френския седмичник "Шарли ебдо". Демонстрацията се състоя на Площада на джамиите в Източен Ерусалим. "Ислямът е религия на мира" и "Пророкът Мохамед ще бъде винаги наш водач", пишеше на плакати, носени от протестиращите.

Мнозина от участниците в протеста развяваха знамето на палестинската радикална групировка Хамас. "Французите са банда престъпници", скандираха някои от демонстрантите. Същевременно днес властите на Сингапур заявиха, че няма да допуснат в местни медии да се появят препечатки на карикатурите на пророка Мохамед, отпечатани във в. "Шарли ебдо" по-рано тази седмица, предаде ТАСС.

В Турция също се състоя протест срещу карикатурите на френското издание.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4464 12

Коментари 12

Добави коментар
Боби

2015.01.26 | 15:20

12
Мюсюлмани Евреи Палестинци Ливанци Сирийци и още мн само трепане на това племе.на 40 год съм не са спрели да воюват неграмотно първобитно племе една бомба да ги изчисти до крак, нали гледате тв на 8 години автомат му дали учат го как да убива.Само американците ще ги оправят трепат на ред поне в това съм съгласен с тях.

2015.01.24 | 13:45

5
ей много сте задръстени..щом ги предизвикаха, не казвам че заслужаваха смърт но някакво наказание трябваше да има но погледни от "добрата страна" на нещата, списанието удари в десетката. всичко е конспирация. а изказването на алгафари ако споменем, бая българи му се нарадваха...така че ако не предизвикаш някого нищо нямаше да се случи и за мн души това е проблем никога няма да сме единни.

2015.01.25 | 22:13

11
яжте свински пръжки и солена вода

2015.01.18 | 18:12

4
това само евреите го правят

2015.01.25 | 22:13

10
Махайте чалмите,фереджетата и шалварите и елате на площадите да ви видим.Що се криете като невестулки?

2015.01.17 | 13:15

1
ako mahnem vsichko koeto si izbroil.ste se pocuvstvate izlisni,po dobre taka za da moje da ni razlichavate.pik viye veche kolko godini ni tirpite i mirno chakate DPS da opravi bilgariya,zasto ne izlyazohte po plostadite dokato upravlyavahme tolkoz godini

2015.01.24 | 13:46

9
Невежеството е, генетично заболяване на главата

2015.01.24 | 13:46

8
Христос беше прав!

2015.01.24 | 13:46

7
необразовани лесно се манипулират

2015.01.17 | 20:01

2
vaste sa mnogo obrazovani i nyamo s kakvo da pilnyat stranitsite si i gi pilnyat s karikaturi,i ste mi razpravyate ce bili uceni da mi certayat gluposti koito ne prilicat na nistokakvoto posyalo takova pojinale,za vsichki vaji tova pravilo.

2015.01.24 | 13:45

6
много промити мозъци писали тук
jhj

2015.01.17 | 23:16

3
Istreblenieto e blizo voinata na bogovete idva krai na filma legaite da spite kauni

Добави коментар

Водещи новини