Духовници скочиха на татуировките

  • 14 януари 2015 08:22

  • 2766
  • 3
Духовници скочиха на татуировките
©

Богослови и свещеници се обявиха против татуировките, особено тези с пентаграм глава на дявол. Оказва се, че Старият завет ги забранява, докато Новият, нито ги позволява, нито и налага вето.

"Татуировките не са нужни, те са допълнително украсяване на телата, което граничи с излишна суета", поясни архимандрит Антим, пише в. "Телеграф".

По думите на духовника все още Светият синод не е изляза със становище по въпроса, но традиционно родната църква не ги приема, особено тези с изображения на дяволи. Друг роден богослов допълни, че висшето духовенство у нас е много против татуировките, които са поставени на видима част от тялото. Защото по този начин привличат повече внимание. А според духовниците Бог е създал красивите човешки тела такива, каквито са, и те нямат нужда от допълнителна украса по себе си.

Татуировките имат доста продължителна история, като в Европа първо са ги правили по-бедните прослойки от обществото. С татуси са украсявали телата си предимно затворници и проститутки. Освен това в миналото татусите са били част от магически ритуали и обреди. И днес много нашенци си поставят определени божества или древни символи и йероглифи, като се допитват до магове, за да могат знаците върху телата им да ги защитават от зли сили. През средните векове много от християните също започнали да си правят татуировки на кръстове, тъй като Новият завет не ги забранява.

През 787 г. тогавашният папа Адриан I ги обявява за "езически ритуал" и така спрели да ги поставят чак до XVIII век.

Според родни богослови татуирането е остатък от езическите традиции и истинските християни не бива да си го правят.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2766 3

Коментари 3

Добави коментар
Господ!

2017.08.28 | 19:22

3
Да иба майка ви духовна-помиярска!
Чалгур

2017.08.28 | 19:22

2
Аз да не мога да си татуирам мара отварачката, а те да ми се поебват у манастито.
СТОЙО

2017.08.28 | 19:22

1
А Крайслера и Ролекса не са ли суета?

Добави коментар

Водещи новини