Павлина Панова: Стратегията за съдебна реформа трябва да бъде подкрепена

  • 13 януари 2015 13:34

  • 950
  • 0
Павлина Панова: Стратегията за съдебна реформа трябва да бъде подкрепена
©

Актуализираната стратегия за съдебна реформа трябва да бъде подкрепена в цялост. Това каза пред журналисти Павлина Панова, кандидат за председател на ВКС, цитирана от "Фокус".

„Очевидно това е една нова политика на КПА, която аз адмирирам. Единственото, което аз смятам е, че все пак трябва да се има предвид, че изслушването в комисията не бива да заменя събеседването, което си е по процедура в целия пленарен състав - на 29 януари”, посочи тя.

По думите на Панова е от полза обсъждането по някои проблеми и излагането на виждания, които да бъдат възприемани не само от членовете на ВСС, но и от обществото.

"Стратегията трябва да бъде подкрепена в цялост. Тоест, за да бъдат постигнати стратегическите цели или техните специфични подцели, това означава, че всяка една предопределя следващата. Например, независимостта предопределя самоуправлението, то отговорността на административните ръководители, кариерното израстване, обучението на магистратите, проучването от нужда за обучение, както и върховенството на закона", каза тя и допълни, че върховенството на закона за нея е от голямо значение.

По думите й, темата за върховенството на закона е заложена в стратегията, тъй като за да се гарантира това, зависи изцяло от ВКС до толкова, доколкото съда проучва противоречивата практика и др.

„Аз имам съответните идеи за осъвременяване на начина, по който се извършват атестациите с оглед на тяхното обективно оценяване и на нуждите от обучение", заяви Панова и допълни, че по този начин се стреми гаранцията за качествено и независимо правосъдие.

Последвайте канала на

950 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини