Оставките във ВСС - бягство от отговорност

  • 09 юни 2011 10:11

  • 1162
  • 1
Оставките във ВСС - бягство от отговорност
©

 На края на мандата си сме, имаме толкова много отговорни задачи, имаме да изпълняваме реформа, и беше нужно Костова и Захарова да останат и да работят с нас, да допринесат още повече с работата си за ВСС.

Приемам тези оставки, като бягство от отговорност. Това каза проф. Анелия Мингова, член на Висшия съдебен съвет (ВСС).


По думите на Мингова - не бива членовете на ВСС да стоят със сведени глави. „Няма от какво да се срамуваме, въпреки че може да има критики към нас. Може да не работи ВСС идеално, но работи усилено. Но не може всеки да каже: „Аз си отивам, защото не мога повече да работя с вас”, посочи Мингова.

„Много години преди днешната ситуация трябваше да се положат много сериозни усилия, ВСС, като отговорната институция за доверието в съдебната система, да се консолидира и да може да работи така, че да излъчва сигурни и устойчиви послания, излъчващи доверие”, каза министърът на правосъдието Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на.


Според нея, поредицата от скандали в продължение на десетилетия, са докарали нещата до там, че няма доверие в съдебната институция. „Чувствам се 100% съпричастна към тази система. Не успявате да излъчите правилните послания дори тогава, когато излъчвате кандидатура. В крайна сметка хората се поставят в изключително трудни условия да работят в институцията”, заяви правосъдният министър. Попова подчерта, че ВСС не съумява да работи като сплотен орган. „Скандал след скандал. Съдебната власт е част от единната държавна власт, а проблемите тук я рушат”, каза още тя.


Оставката е личен акт. Трябва да приемем тези оставки. Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да излезе със становище, че не приема мотивите за тях. Това каза по време на заседанието на ВСС Георги Колев, председател Върховния административен съд (ВАС).

Последвайте канала на

Десислава Станева
1162 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
CrossFire

2011.06.09 | 11:37

1
Никой не казва че не работите усилено, г-жо Мингова. Въпросът е за кого работите.

Добави коментар

Водещи новини