Шотландия се сдоби с ново чудовище

  • 12 януари 2015 13:43

  • 4585
  • 2
Шотландия се сдоби с ново чудовище
©

Шотландия има свое собствено праисторическо морско чудовище и това не е митичният звяр от езерото Лох Нес. Учени обявиха, че са открили фосилизирани останки от древно, наподобяващо делфин влечуго, живяло преди около 170 милиона години, цитира Daily Mail.

Създанието, наречено Dearcmhara shawcrossi, е член на групата на ихтиозаврите, които са били доминиращите морски влечуги по времето, когато на сушата са властвали динозаврите. Ихтиозаврите, някои от които са достигали чудовищни размери, са благоденствали в продължение на над 150 милиона години, преди да изчезнат преди около 95 милиона години, пише inews.bg.

Представителите на вида Dearcmhara shawcrossi са били със скромни размери за ихтиозаври - с дължина около 4,3 метра. Плували са в плитки топли морета по времето на юрския период и са се хранили с риба и сепии. Останките, намерени на шотландския остров Скай, са непълни, но по формата на кост от предните плавници учените съдят, че екземплярите от този вид са били издръжливи или бързи плувци.

Находката хвърля светлина върху продължителността на юрския период, смятан за "черна дупка" в историята на морските фосили. Шотландия е едно от малкото места в света с находки от този период.

 Други фосили свидетелстват, че представителите на вида Dearcmhara shawcrossi са съжителствали с членовете на друго разклонение морски влечуги - известните с дългите си шии плезиозаври. Загадъчното чудовище от Лох Нес често е изобразявано като плезиозавър.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4585 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
воленуглу СЕ ПРОДАДЕ НА ДПС НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

2016.02.17 | 16:16

2
ТОВА МИ ПРИЛИЧА НА воленуглу ИБРИКЧИЯТА НА ДОГАН

2015.10.31 | 10:46

1
ti si idiot

Добави коментар

Водещи новини