Какво ще се случи с планетата през новата година?

  • 07 януари 2015 21:04

  • 2597
  • 2
Какво ще се случи с планетата през новата година?
©

Новата 2015 година може да се окаже решаваща за планетата ни. Предстои да се вземат едни от най-важните решения, засягащи климата на Земята, защото отново на дневен ред е въпросът за парниковите газове, които замърсяват атмосферата.

Ще започнем от края на настоящата година, когато се очаква световните лидери да се съберат в столицата на Франция, за да преговарят по новото глобално споразумение за борба с глобалното затопляне. Очаква се в Париж да бъдат продължени преговорите от Лима, които да зададат нов курс на политиката за климата, пише inews.bg.

Най-важното е обаче да си дадем сметка какво ще се случи с планетата през 2015 година.

El Nino

Метеорологичните служби предупреждават, че има 65% шанс природният феномен да се прояви в Тихия океан през годината. Това от своя страна би довело до повишаване на средната температура на Земята. Последиците биха били засушаване в някои части на Азия и интензивни валежи в Южна Америка. Феноменът има способността да промени мусоните навсякъде по света и по-този начин на места, където не е типично за тях, да донесе валежи или суша.

Давещи се градове?

За съжаление, температурите в далечните северни райони, се повишават два пъти по-бързо, отколкото в останалите части на планетата. Това може да доведе до още по-бързо топене на арктическия лед. Това не просто ще доведе до повишаване на надморското равнище. Много арктически животински видове са застрашени. Наскоро хиляди моржове се оказаха заклещени на върху пясъчен плаж в Аляска и това е само един пример.

Стена от зеленина?

Климатичните промени принуждават човечеството да изгражда "зелени" стени. Това е една Велика китайска зелена стена. Работници вече засаждат хиляди дървета, които ще се простират на терен от 2800 мили в Китай. Стената е опит да се предотврати разрастването на пустините Гоби и Такламакан и да се спрат огромните пясъчни бури, които те създават. Ако проектът се окаже успешен, подобни прегради от дървета ще бъдат използвани и в Африка.

Морски дарове? Не! Светът минава на диета?


Океаните абсорбират въглероден диоксид, а това променя качеството на водите и води до повишаване на нейната киселинност. Оттам следва по-слаб улов и спад в доставките на морски дарове. Изследователи доказаха, че мидените черупки стават все по-крехки, а любимите ни скариди, ще променят вкуса си.

Потопът?


Той никога не е изключен. Крайбрежните градове вече би трябвало да са изградили модерните системи за предвиждане на природните бедствия. Това дава надежда, че цунами и други бедствия ще вземат все по-малко жертви и ще нанасят все по-малко щети. Но никой не е защитен от капризите на майката-природа. Човечеството не може да предвижда огромните бедствия, нито силните земетресения.

Водата скъпа като злато


Един от последните доклади на американските служби показа опасно намаление на количествата питейна вода. Очаква се да има недостиг и проблеми с доставките на вода на много райони в света. Това означава, че правителствата в Близкия Изток, Субсахарска Африка, Южна Азия и Северен Китай, ще бъдат изправени пред сериозни предизвикателства.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2597 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.02.11 | 00:12

2
Духай Боби ...
FM

2015.02.11 | 00:11

1
Ще се народят още мнооооооооого цигани.

Добави коментар

Водещи новини