Откриха древен, мистичен амулет на бог Озирис

  • 05 януари 2015 14:56

  • 2500
  • 0
Откриха древен, мистичен амулет на бог Озирис
©

В Неа Пафос, Кипър, откриха 1,500-годишен амулет, изобразяващ палиндромен надпис на старогръцки, пише "Български новини".

Палиндромите са фрази, които се четат по един и същ начин, както отпред назад, така и на обратно. На обратната страна на амулета е изобразен древния египетски бог Озирис и богът на мълчанието Харпократ. Според списание Science, артефактът е бил намерен в Древната Агора на Неа Пафос, където археолозите са работили в продължение на дълго време. Агората е била известна като място за събирания за отдаване на почит на древната богиня Афродита.

“Пафос, който е обитаван от неолита, е бил център на култа на Афродита и на древните елинистични божества на плодовитостта. Митологичното родно място на Афродита е на остров Кипър, където микенците й издигат храм в 12-ти век преди новата ера, който продължава да функционира до римската епоха“, отбелязва ЮНЕСКО.

Надписът амулета гласи: “ΙΑΕW ΒΑΦΡΕΝΕΜ ΟΥΝΟΘΙΛΑΡΙ ΚΝΙΦΙΑΕΥΕ ΑΙΦΙΝΚΙΡΑΛ ΙΘΟΝΥΟΜΕ ΝΕΡΦΑΒW ΕΑΙ,” който грубо се превежда като “Лавех е носител на тайното име, лъвът на Раго пази в своя храм.”

На другата страна амулета разполага с няколко изображения, като мумия, лежаща в лодка, която се смята за представяне на Озирис, древния египетски бог на подземния свят, на „киноцефалус” - митично същество с глава на куче и тяло на мъж и Харпократ, древния бог на мълчанието, седнал на един стол с дясната ръка поставена на устните.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2500 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини