Почват масови одити на енергйните компании

  • 10 октомври 2011 07:16

  • 1685
  • 3
Почват масови одити на енергйните компании
© Булфото

Сериозно затягане на контрола над енергото планира Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), пише "Монитор".

По време на одитите, които ще извършва в енергийните фирми занапред, регулаторът ще следи стриктно дали те спазват законовите изисквания при образуването на цените на тока. Както и дали извършват планираните инвестиции и отразява ли се това в развитието на мрежата, повишаване на сигурността и в по-качествени услуги за потребителите. Одитите ще се извършват чрез проверки на място в енергодружествата, както и по документи. Всичко това е предвидено в проекта за промяна на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката. Измененията ще бъдат обсъдени публично във вторник, а за да влязат в сила, трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет и да бъдат обнародвани в „Държавен вестник".

Промените идват след като миналата година по искане на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г енергийният регулатор направи за първи път такива одити на трите енергодружества у нас - ЕВН, Е.Он и ЧЕЗ. Тогава ДКЕВР установи редица нарушения, включително по лицензионната дейност. Наяве излязоха и договорите за външни услуги, които компаниите са сключвали, като за голяма част от тях се оказа, че са със свързани фирми. След проверката ДКЕВР глоби трите ЕРП-та с общо 3 млн. лв. Компаниите обжалваха санкциите пред съда, тъй като не бяха съгласни с констатациите на регулатора. По-късно зам.-шефът на парламентарната група на ГЕРБ Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, внесе поправка в Закона за енергетиката, която позволи на ДКЕВР да възлага такива одити като принудителна административна мярка и то за сметка на одитираните дружества.

Промените в Наредбата за лицензиране предвиждат още детайлни изисквания за това кой може да е проверяващ. Освен експерти от ДКЕВР одитите могат да се извършват и от външни за комисията специалисти. За всяка отделна проверка външните експерти ще се подбират от предварително изготвен от комисията списък.

Одиторите ще декларират и липсата на конфликт на интереси с проверяваните дружества. Енергото ще плаща разходите по проверката на 100%, като част от сумата ще се дава в аванс.

Освен това промените предвиждат ДКЕВР да може да инициира промени в общите условия на енергийните фирми, без за това да е необходимо, както е сега, да е настъпила промяна в законодателството. Или пък решения на държавни или съдебни органи да налагат промяната на общите условия.

В проекта на наредбата се уреждат и редица въпроси, свързани с централите, произвеждащи ток от възобновяеми източници като например общите условия за присъединяването им към мрежата, обявяването на капацитета на мрежата за присъединяване на такива централи и други.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1685 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
КРАСИМИРА СЕИЗОВА

2011.10.10 | 11:57

3
Мисля че пера като Енерго ТЕЦ и Водата трябва да бъдат ДЪРЖАВНИ пера тъй като принадлежат на всички Българи. Нали се нарича така по името на племето което го носи. Защо трябва да си купуваме водата от чужденци които не са я произвели и е на всички БЪЛГАРИ.
Гого

2011.10.10 | 10:14

2
Доста отдавна трябваше да се случи това а не да се чакат избори и да се прави PR акция прав е Волен че всички чужди компании доят България но много хора не му се вслушват във думите му!
kinesiotapebg.eu

2011.10.10 | 09:26

1
Кинезио лентата – революция в света на спортната медицина!Научете как сами да поставите и изрежете кинезио лентата на www.kinesiotapebg.eu

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини