Атентаторът срещу папа Йоан Павел II положи цветя на гроба му

  • 27 декември 2014 20:38

  • 4011
  • 3
Атентаторът срещу папа Йоан Павел II положи цветя на гроба му
©

Турчинът Мехмет Али Агджа, който стреля и рани папа Йоан Павел Втори през 1981 г., е положил днес бели рози на гроба на светеца в базиликата "Свети Петър", предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди каза, че изненадващата визита е продължила няколко минути. Смята се, че това е първото посещение на Агджа във Ватикана след опита за убийство на папа Йоан Павел Втори. Както и другите цветя, оставени на надгробния камък, белите рози от Агджа са били махнати по-късно от работници в базиликата.

Говорителят на Ватикана каза, че няма нерешени съдебни въпроси между Агджа и Светия престол и че той е свободен да посещава Папската държава.

Турчинът е поискал да се срещне с Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, но е получил хладен отговор, съобщи още Ломбарди, цитиран от Ройтерс.

"(Агджа) положи цветя на гроба на Йоан Павел (Втори), мисля, че това е достатъчно", каза лаконично говорителят на Ватикана.

Йоан Павел Втори, който прости на Агджа, го посети в затвор  в Рим през 1983 г., припомня АП. По-късно папата се намеси пред италианските власти, съдействайки за освобождаването му през 2000-та година от италиански затвор, където турчинът излежаваше доживотна присъда за опита за убийство, извършен на площад  "Свети Петър". Агджа след това излежа 10-годишна присъда в Турция по друг случай и сега е свободен. Когато Агджа бе заловен след стрелбата срещу папата, той  каза, че е действал сам.

По-късно заяви, че България и съветските тайни служби стоят зад нападението срещу папата поляк, заради неговата подкрепа за полското движение "Солидарност", което притеснило Москва. На два пъти италиански съдебни заседатели оправдаха трима българи и трима турци за предполагаема роля в стрелбата. Агджа често прави противоречиви изявления и твърди, че е месия, отбелязва АП.

Италианска телевизия излъчи кратък запис от посещението на гроба, очевидно заснет от италиански журналист, който е придружил Агджа в базиликата. Турчинът може да бъде чут да казва "хиляди благодарности, светецо" и "да живее Исус Христос".

Последвайте канала на

БТА
4011 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
FM

2015.08.12 | 18:39

3
Трябвало да целуне и кръста.

2014.12.28 | 13:35

2
Kavali varti li....
капут -ибриков -червеногъзов - модератор

2014.12.28 | 13:35

1
ти си знаеш ,нали!?

Добави коментар

Водещи новини