Стоянова: Няма да национализираме никакви фондове, предлагаме избор

  • 17 декември 2014 08:05

  • 1293
  • 3
Стоянова: Няма да национализираме никакви фондове, предлагаме избор
© Булфото

За национализацията на пенсионните фондове говориха в сутрешния блок на бТВ Менда Стоянова от ГЕРБ и експертът Николай Марев.

Припомняме, законопроектът за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. предвижда запазване на размерите и съотношенията на осигурителните вноски, както и участието на държавата във финансирането на фонд "Пенсии". С промените осигуряващите се, които са родени след 1959 г., ще могат да пренасочат еднократно вноската си за втора пенсия от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ).

Смятам, че това не са правилни внушения (терминът национализация, б.р.). Аз не мога да разбера какъв е проблемът и какво е лошо да дадеш право на човек да избира, коментира Стоянова.

По думите й това ще е добре и за хората, и за пенсионните фондове.

Николай Марев обаче я прекъсна с мотива, че в региона се е случила такава национализация и в Унгария.
„Бяха национализирани 10 млрд. евро. 4 години по-късно парите изчезнаха, сметките ги няма. Същото нещо стана и в Полша, Румъния, Хърватия“, коментира той.

Ние този проблем го нямаме, проблемът ни е бюджетен дефицит, категоричен бе експертът.

Това, за което говори господинът, е така. Но ние няма да национализираме никакви фондове, а предлагаме избор, категорична бе Менда Стоянова.

Избираме между това дали да се осигуряваш в солидарната система на НОИ или желаеш да се ползваш от модела на двата стълба – и от солидарния модел плюс втория стълб. Имаме и трети стълб – доброволни, обясни тя.

В НОИ гаранцията, че ще получавате пенсията по формулата е държавата, посочи Стоянова.

„Държавата са данъкоплатците. Те плащат данъците, това е големият проблем. В НОИ ще бъдат облагодетелствани тези, които не си плащат осигуровките“, обърна се към нея Николай Марев.

„Аз мисля, че много повече, а не само когато има промени, трябва да се занимавате с тази тема“, аргументира се Стоянова.

Последвайте канала на

1293 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Народна поговорка

2014.12.28 | 13:07

3
НЕ СЛАГАЙ всички яйца в една кошница.

2014.12.28 | 13:07

2
както изчезнаха 1,5 милиарда лева от НЗОК сега са наред пенсионите фондове

2014.12.19 | 15:54

1
Ало Ваньо,моят човек ще стане ли митничар. Ма Мендо той е много прост ма, поне една тройка да беше изкарал. Хайде сега ,той не кандидатства за учител а за митничар.

Добави коментар

Водещи новини