Решаваме сами къде да се осигуряваме

  • 16 декември 2014 15:08

  • 6248
  • 6
Решаваме сами къде да се осигуряваме
©

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. Той предвижда запазване на размерите и съотношенията на осигурителните вноски, както и участието на държавата във финансирането на фонд "Пенсии".

От 1 януари 2015 година се увеличава минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 на 300 лева. Увеличава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2400 на 2600 лева.

От 1 януари 2015 година се увеличава осигурителният стаж за пенсиониране с 4 месеца, а възрастта за пенсиониране се замразява. От 1 юли 2015 г. се увеличава минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 154,50 лв. на 157,44 лв.

Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за от БСП апелира да не се повишават стажът и възрастта с 4 месеца всяка година всяка година. Освен това тя обясни, че в България има много хора, които не могат да започнат работа, тъй като вече са възрастни, но и не могат да се пенсионират, тъй като не им достига години или стаж за пенсия. В тази връзка БСП прави предложение да се даде възможност на тази група от населението да може да се пенсионира по-рано, но за сметка на 0,4 % по-ниска пенсия за всеки недостигащ месец.

Депутатите приеха да има свободен избор относно това къде да се осигуряваме - в системата на НОИ или в частни пенсионни дружества.

Димитър ГлавчевДимитър ГлавчевДимитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в от ГЕРБ направи уговорката, че има време да се обмислят детайлите. "Ако трябва да имаме конкуренция, може да се мисли и за това да имаме капиталов модел в НОИ, но това е тема за нов дебат, който сега е излишен", каза Главчев, цитиран от БТА.

Депутатите от ГЕРБ защитиха идеята, която не е била подлагана на обществено обсъждане, нито консултирана с работодателските съюзи, с аргумента, че така осигурените получават по-големи възможности за избор къде да внасят - изцяло в т. нар. солидарен стълб в НОИ или с 5% от вноската - и в частен фонд, както от 2000 г. досега. "Не може държавата да задължава човека да се осигурява допълнително в частен фонд", каза Менда Стоянова.

Самата тя призна, че управляващите не знаят каква ще е волята на хората и допусна, че може изобщо да няма интерес към връщане в НОИ.

Според председателя на Асоциацията на пенсионните фондове Никола Абаджиев, който присъства на заседанието, изменението е закрепостяване, а не възможност за избор, особено за младите, които ще имат право да решат къде да се осигуряват само в началото на трудовия си път. Той съобщи, че всеки може да разчита средно на 50 лв добавка, а при смърт, партидата се наследява от наследниците.

От 2002 г. досега частните фондове са изплатили около 800 млн. лв. на осигурените лица при натрупани общо близо 8 млрд. лв. по личните партиди. Осем процента от хората сменят пенсионния си фонд, каза Абаджиев.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6248 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Важно!

2014.12.21 | 11:59

6
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените! На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците(персонала)освен това не ти дават да се храниш,на всякъде са поставили камери и те следят като затворник и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене!Отношението е като към животни!

2014.12.17 | 09:42

5
пак лъжи-закон , какво става с парите Ни ? искам си ги по сметка , а дали ще са в Ной или в частен фонд си е МОЯ работа , НО ВСИЧКО ВНЕСЕНО ДА Е ПО ЛИЧНИ СМЕТКИ и отчет всяка година
Марксист

2014.12.17 | 09:42

4
Частника го видяхме през тия 25 години, що за стока е, така, е в държавния НОИ е много по-сигурно да си държим парите за пенсия!
KURVO VARNI MILIARDITE-KURVOOOOOO

2014.12.16 | 23:03

3
BOIKO KURVATA-NEZABAVNO V ZATVORA--GOTVI PREVRAT NAD BALGARITE
Боко ибрикчията

2014.12.16 | 19:32

2
И Ахмед Доган има расово четириного от Бойко Борисов. Генерала изненада с чаровно кутре лидера на ДПС за 50-ия му рожден ден преди 6 г. В началото палето дивееше на воля в сараите в столичния кв. "Бояна" на ул. "Стар беловодски път". Очарован от подаръка, Доган кръсти кученцето Бойко. И Сокола, и гостите в Бояна се радваха на малкия палавник. Като поотрасна обаче, овчарката започна с белите. Чашата на търпението на Доган преля, когато хищната природа в кучето проговори и то подгони пауните в сарая. Птиците се разхождаха на воля в двора на комплекса. Четириногият пес обаче успя да догони един паун и го изяде.

2014.12.16 | 19:08

1
tapanar kakvo obshto ima pensiata na xorata s kucheto na dogan pone kato pishete mislete

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини