Птица снася блестящи яйца, които сменят цвета си

  • 15 декември 2014 11:57

  • 2415
  • 1
Птица снася блестящи яйца, които сменят цвета си
©

Биолози откриха яйца, които са толкова блестящи, че създават илюзия за променящи се цветове, когато се гледат под различен ъгъл, съобщи Discovery.

Яйцата са на голямото тинаму, наричано също "планинска кокошка". Птиците живеят в Централна и Южна Америка. На големина са колкото малка пуйка. Перата им не са впечатляващи - от маслиненозелено до бяло, но тази окраска е добра защита за птиците в джунглата, пише inews.bg.

Видът е познат отдавна на науката. Още Дарвин е имал такова яйце в колекцията си. За новото проучване учени от университета на Акрън са ги изследвали с химически анализ и силно увеличаващи устройства.

Биолозите установиха, че лъскавината на черупката се дължи на изключително гладката ципа, съставена от калциев карбонат, калциев фосфат и органични съединения като протеини и пигменти. При отстраняване на ципата цветът се запазва, но се губи иридисцентността.

Гладката повърхност предпазва черупката от водата, а рефлективността й - от увреждане на ембриона от слънчевата радиация. Женските от този вид обичат да снасят яйцата си близо до свои посестрими. Вероятно цветът им улеснява това. Възможно е той да ги прави невидими и за някои хищници

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2415 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.05.19 | 22:15

1
Веднага да се завъдят тук!

Добави коментар

Водещи новини