Нови правила за детските градини и ясли в София

  • 08 декември 2014 13:01

  • 1719
  • 0
Нови правила за детските градини и ясли в София
©

Нови правила ще важат за детските градини и ясли. От 2015 Столичната община въвежда нови правила за приемане, информира НТВ.

В почти двумилионна София има почти 200 градини, а за повече от 1000 деца местата липсват.

„Много често идват родители, чиито деца не са приети и говоря конкретно - това са родители с постоянен адрес и коментират точно това и казват: „Г-жо директор, ние сме пето поколение софиянци и става така, че нашето дете не може да влезе в детската градина”, обяснява Светла Петрова, директор на 51-то ОДЗ „Щурче” – София.

Това обаче от догодина може да се промени.

„Тези родители ще имат една точка повече пред тези, които са с настоящ адрес, което смятам, че е справедливо спрямо жителите на град София”, твърди Мария Минчева, директор на Дирекция „Образование”.


И още - родителите ще имат срок, в който да изпратят детето си на ясла или градина. Ако то не посещава детското заведение без основателна причина, мястото ще бъде освобождавано от директора. Така практиката с пазенето на места за децата в детските забавачки ще бъде прекратена.


„Ще дадем възможност на други родители, чакащи на опашката, да се класират за детските градини”, добавя Мария Минчева.


Дали догодина за Гого ще има място в детската градина и Даниела ще има възможността да се възползва от софийското си жителство, ще стане ясно до края на този месец.


„Ще кандидатстваме следващата година през септември, като се надяваме новите правила да ни позволят да бъдем по-напред в класирането и да успеем да го запишем в общинска детска градина”, обяснява Даниела.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1719 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини