Расовите проблеми в САЩ придобиват все по-голяма острота

  • 08 декември 2014 11:26

  • 1771
  • 5
Расовите проблеми в САЩ придобиват все по-голяма острота
© gettyimages

Президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият предупреди, че решаването на дълбоко вкоренените расови въпроси в Америка ще отнеме време, а заявлението беше направено в момент, когато поредните протести в различни части на страната срещу убийството на чернокож мъж от нюйоркската полиция прераснаха в насилие за първи път, пише британският в. "Дейли телеграф".

Протестни прояви имаше в Ню Йорк, Вашингтон, Сиатъл, Чикаго, Сан Франциско, Лас Вегас, Филаделфия, Маями. Изблиците на насилие бяха ограничени до района на Западното крайбрежие. В Сиатъл демонстранти бяха арестувани след сблъсъци с полицията. В Бъркли стотици протестиращи влязоха в стълкновение с органите на реда, които използваха сълзотворен газ за разпръсване на тълпите, плячкосали няколко магазина и замеряли полицията с камъни и бутилки. Демонстрациите бяха предизвикани от решенията да не бъдат подведени под наказателна отговорност полицаите, отговорни за смъртта на Майкъл Браун във Фъргюсън и на Ерик Гарнър в Ню Йорк, отбелязва "Телеграф".

След новите протести в Ню Йорк и на други места Обама реши да отправи целенасочено послание към младите афроамериканци, изтъквайки, че САЩ постигат напредък в расовите отношения, и отправяйки призив за търпение и кураж, посочва в. "Вашингтон пост". Обръщението, направено в интервю, което ще бъде излъчено днес, е белязано от умерен тон и забележителна липса на лична емоция от страна на първия афроамерикански президент на САЩ, който толкова непосредствено представи своето расово наследство в автобиография и изтъкна болезненото минало на страната в това отношение в силно приветствана реч по време на предизборната кампания през 2008 г., коментира изданието.

Смъртта на чернокожите мъже Браун и Гарнър изправя пред предизвикателство правителството на Обама, което се опитва да се справи с разрастващата се криза, засягаща гражданските връзки в американското общество. Откакто дойде на власт, Обама рядко е предлагал личен или емоционален отговор във връзка с расовите проблеми, макар да изглеждаше, че президентството му има уникална роля от гледна точка на расовите отношения. След решението по случая със смъртта на Гарнър в Ню Йорк кметът на града Бил де Блазио беше този, който реагира по-остро, като заяви, че е налице "дълбока и трайна" история на расизъм, отбелязва "Вашингтон пост".

Един от най-големите нерешени проблеми във Фъргюсън е дълбокото подозрение, гняв и недоверие, които разделят преобладаващо чернокожото население от полицията, която почти изцяло е съставена от бели. Това е проблем, с който се сблъсква полицията в цялата страна в момент на разгорещени дебати за това дали органите на реда не използват твърде често смъртоносна сила срещу малцинствата, изтъква в. "Ню Йорк таймс".

Америка има чернокожи професори, чернокожи видни бизнесмени, чернокожи дипломати и чернокожи генерали, а от шест години има и чернокож президент. Всичко това би било немислимо по времето, когато се е родил Обама, или по-точно би могло да бъде само мечта. Въпреки това еманципацията на чернокожите не се осъществява по начина, предвиждан от Мартин Лутър Кинг. Вместо очакваното от него подобрение на положението на чернокожите като цяло, е налице издигане на отделни личности, които постигат успехи, но тези успехи са в остър контраст с тежкия живот на мнозинството от афроамериканците, коментира британският в. "Гардиън".

Последвайте канала на

БТА
1771 5

Коментари 5

Добави коментар

2014.12.13 | 10:39

5
Negrite ne sa hora,tova sa maimuni vodeni samo ot parvichni instinkti !
TI NE SI 4OVEK

2014.12.11 | 10:03

2
TI NE SI 4OVEK VODEN SAMO OT PURVI4NI INSTINKTI! DA GO DUHA6, VIKAI NAVUNKA TAKA KATO SI TOLKO OTVOREN. KVO PI6E6 TUKA.

2014.12.13 | 10:39

4
Ako sveta go priemem za edna kashta,to negrite sa kenefa palen s laina !
Мен

2014.12.13 | 10:38

3
Прочетете историята на Република Южна Африка - как е било при апартейда (управление от бели хора) и как е сега - доста години след като белите хора сдадоха властта на местното черно население. Миналото и настоящето на Република Южна Африка ще се превърнат съответно в настоящето и бъдещето на Съединените Американски Щати (скоро няма да са съединени).

2014.12.09 | 14:04

1
\'\'НЕ МОГА ДА ДИШАМ\'\'

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини