ВСС се самосезира след интервюто на френския посланик

  • 05 декември 2014 18:15

  • 2531
  • 6
ВСС се самосезира след интервюто на френския посланик
©

Висшият съдебен съвет (ВСС) се самосезира след интервюто на посланика на Франция в София Ксавие Лапер дьо Кабан, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Във връзка с изказването на посланика в предаването "Тази сутрин" по БТВ, председателят на Комисия "Професионална етика и превенция на корупцията" към ВСС Ясен Тодоров е образувал преписка.

Междувременно е постъпило писмо от посланик Ксавие дьо Кабан за предприемане на действия в кръга на правомощията на ВСС, уточняват от съдебната институция и допълват, че също днес съдия Румяна Ченалова от Софийски градски съд е отправила молба до ВСС за извършване на проверка във връзка с излъчения материал.

В понеделник случаят ще бъде разгледан на заседание на Комисия "Професионална етика и превенция на корупцията".

В интервюто си тази сутрин френският посланик коментира, че в българската съдебна система има "гнили ябълки".

Посланикът обясни, че става дума за две дъщерна фирми на голяма френска компания за вина с милиони оборот и изрази недоумение как съдът е взел решение за обявяване в несъстоятелност. Той намеси имената на съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд и на синдика Панайот Велков. Посланик дьо Кабан коментира случая, като каза за решението на съдия Ченалова, че или става дума за непознаване на законите, или тя е корумпирана.

Във връзка с репортажа на БТВ, излъчен в предаването „Тази сутрин”, съдията докладчик по делото поиска от БТВ право на отговор. В момента се събират всички писмени доказателства, приложени по делото, които ще послужат като аргументи в изявлението на съдията. Въз основа на събраните доказателства ще бъде изготвен и отговор до медиите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2531 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.12.07 | 13:44

6
Много ясно, че ще са недоволни от решение на съда, което не е в тяхна полза. Това не значи нито че съдията е некомпетентен, нито че е подкупен, а само - че законът не е на тяхна страна. Има една много вярна приказка: "Съдът не е публичен дом, че да произвежда доволни клиенти!". А ей такива изказвания мосюто да отиде да направи във Франция - ако може да си позволи сумата, която ще го осъдят да плаща като обезщетение!
"гнили ябълки"

2014.12.07 | 13:44

5
Защо не се самосезирахте хиляди други пъти до сега. Тоя още не е кихнал и вие се наср--те. ДО-КО-ГААААААА?????
до "гнилите"

2014.12.05 | 20:03

1
Защото сте "лош мат,реял".

2014.12.06 | 09:07

4
Traite kolonialni maimuni,nali iskahte EU ! Hak da vi e .
:)))

2014.12.06 | 09:06

3
ха ха ха и какво ще му направят!? Тях ги бива само по БГ гражданите! Чужденците бият шамари!

2014.12.05 | 20:14

2
е колко да са гнили ?

Добави коментар

Водещи новини