Учителите ще пишат учебници по новия Закон за образованието

  • 24 ноември 2014 10:13

  • 2917
  • 2
Учителите ще пишат учебници по новия Закон за образованието
©

Новият Закон за образованието предвижда автономност на училището и свобода на учителите да участват в писането на учебните програми". Това обяви депутатът от ГЕРБ Корнелия Маринова, цитирана от "Фокус".

Тя припомни, че България е получила няколко предупреждения от ЕК за изоставане в сектор "Образование". Действащият Закон за народната просвета е приет през 1991 г. и от тогава е променян, посочи Маринова.

Според нея образованието в новия закон се извежда като национален приоритет. „Въвеждаме за пръв път националната квалификационна рамка, която отсъства от досегашния модел на образование. Засилва се ролята на държавата във финансирането на предучилищното образование“, обясни Маринова. Тя добави, че една от новите постановки в новия законопроект е, че задължителната предучилищна възраст ще бъде на 5 години.

„Една новост, която намирам за положителна, е възможността за развитие на иновативни неспециализирани училища. Учителите ще могат да участват и в изработването на учебните планове, и на учебните програми. Ще могат да се изучават предмети като предприемачество, здравно образование, гражданско образование, програмиране или предмети, свързани с патриотичното образование на децата“, каза още депутатът от ГЕРБ.

Друг акцент в проекта за нов Закон за народната просвета включва да бъдат преобразувани институции като помощните училища, допълни Корнелия Маринова. В срок от 5 години се предвижда те да преминат към общините. Според нея, законопроектът на ГЕРБ е първата крачка, за да бъдат направени промени в учебните програми, а и в самите учебници.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2917 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
учител

2015.02.23 | 10:37

2
казаното от тази госпожа е преливане от пусто в празно, защото нищо ново не съобщава.Проекто-законът на ГЕРБ е вече морално остарял.Мигар депутатката не знае, че и сега има предмет БЗО - биология и здравно образование. Че и сега се изучава предмет Предприемачество в някои професионални гимназии, а гражданското и патриотичното образование не са излизали от учебните програми.Учителите пишат учебници и програми от замадан време.Тази депутатка явно не е в час и говори глупости само за да я показват, но не е и фотогенична.
1

2014.11.30 | 01:32

1
абсурт..помощно училище кьм общината?????вие луди ли сте или аз полудявам....

Добави коментар

Водещи новини