Откриха ръкопис на 269 години

  • 19 ноември 2014 07:25

  • 2311
  • 0
Откриха ръкопис на 269 години
©

Възрожденски ръкопис с поучения е бил открит случайно в Троянския манастир. На книгата пише Дамаскин и се разчита годината 1745, съобщи навръх 45-ия си рожден ден игуменът епископ Сионий, пише в. "Телеграф".

Сборникът е бил намерен при разчистване в една от стаите в старото западно крило на манастира, което от години не се използва. Нарича се Дамаскин, защото в него се съдържат предимно поучения от св. Йоан Дамаскин от Дамаск, разказа дядо Сионий.

Ръкописът от 285 листа е добре запазен. Представлява калиграфски образец на старобългарска книга. Предстои текстът, който включва библейски притчи, разкази и поучения, да бъде разчетен, каза още дядо Сионий. Книгата ще бъде предоставена за обработка на проф. Аксиния Джурова.

В сборника има и рисунки, всичките цветни. На много от страниците се срещат отбелязвания, преписки, препратки, отметки, стъпки в червен цвят, разказа игуменът на манастира.

Книгата е писана на специална хартия, най-вероятно доставена от Венеция, защото е с отлични качества и се е съхранила 269 години, не е изсъхнала, не се рони, не е пожълтяла много и е запазила качествата си и текста.

"Откритата книга  Дамаскин е наистина най-ценният ми подарък за рождения ден, защото тя е дар за братството, носеща мъдростта на вярата, съхранена във вековете, каза дядо Сионий.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2311 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини