Парламентът прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет (обновена)

  • 18 ноември 2014 17:55

  • 2669
  • 3
Парламентът прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет (обновена)
©

Парламентът прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет.

123 депутати гласуваха "за", 42-ма "против", 41 народни представители се въздържаха.

ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт (с един "въздържал се") и АБВ гласуваха за корекциите в бюджета. От "БСП лява България" и "Атака" бяха против, както и един народен представител от ДПС. Останалите депутати от Движението дадоха  вот "въздържал се", както и "Български демократичен център".

В законопроекта е заложено поемане на нов държавен дълг в размер до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината, до 3 млрд. лева от които могат да бъдат осигурени от международните пазари. От новия дълг до 2,9 млрд. лева ще бъдат предоставени като заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и ликвидна  подкрепа за банки.

За изпълнение на най-неотложни задължения до края на годината се предвижда да бъдат предоставени допълнителни бюджетни средства на МВР - 125,7 млн. лв., на МТСП - 50,0 млн. лв., на Министерството на здравеопазването - 24,2 млн. лева, на  регионалното развитие - 16,4 млн. лв., на земеделието - 16,4 млн. лв., на Висшия съдебен съвет - 10 млн. лв., на  Министерството на правосъдието - 5 млн. лв., на МВнР - 3 млн. лв., на Държавен фонд "Земеделие" - 70 млн. лв. В разчетите са предвидени и 77,0 млн. лв. за подпомагане финансирането на европейски проекти и други разходи.

В законопроекта е предвидено дефицитът по държавния бюджет за 2014 г. да стане 2 676,9 млн. лв. /3,3 процента от прогнозния БВП/.

Отчитайки влошаването на дефицита по държавния бюджет, прогнозираното влошаване на бюджетното салдо по сметката за  средства от ЕС, влошаването на салдото по бюджета на НЗОК и ефектите от икономии до края на годината, се предвижда дефицитът на касова основа по консолидираната фискална програма да достигне до 3,7 процента от прогнозния БВП /2992,7 млн. лв./.

Земеделският министър Десислава Танева призова НС да подкрепи актуализацията, защото е жизненоважна за сектор "Земеделие" и особено за животновъдството. По думите й, предвидените средства за животновъдите в бюджета за 2014 г. са били два пъти по-малко от необходимите. В актуализацията са заложени 70 млн. лв и те са необходими за оцеляване на сектора, отбеляза тя. Според нея в  края на ноември цените на млякото падат, а обезщетенията за болестта "син език" едва сега се плащат. Към момента близо 28  000 овце и кози са засегнати от болестта.

Дори със заложените 70 млн. лева за фонд "Земеделие" няма да се изплатят в пълния размер националните доплащания на животновъдите, но тези средства ще бъдат съществена подкрепа за тежката ситуация, в която се намират, обясни още Десислава  Танева.

Финансовият министър Владислав Горанов поиска депутатите да не спекулират с актуализацията на бюджета. Мислете, обърна се той  към тях, че всяка дума, действие и бездействие може и ще бъде използвано като аргумент срещу България.

Припомняме, че по-рано днес депутатите приеха на първо четене и актуализацията на бюджета на НЗОК.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2669 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.11.18 | 19:59

1
Коя е тази мед. сестра отляво на сайта - искам да я чукам.

2014.11.18 | 21:00

3
Като свършиш с нея, те почвам аз! :P

2014.11.18 | 20:29

2
Maika ti kreten

Добави коментар

Водещи новини