С над 30% са поевтинели жилищата в кризата

  • 05 октомври 2011 21:33

  • 1561
  • 0
С над 30% са поевтинели жилищата в кризата
©

С повече от 30% са поевтинели жилищата в кризата.

По данни на големите агенции за недвижими имоти, преди три години, когато беше отбелязан и пикът в цените на имотите, квадратен метър жилищна площ в страната средно се е продавал за 1 100 лева. Сега средната цена за страната е малко над 600 лева

Най-купуваният апартамент в столицата
– двустайният, в момента може да се намери на цени от малко над 50 000 евро, съобщава бТВ. Докато преди това същият тип жилище се продаваше за над 70 000 евро. Цените могат да варират доста в зависимост от квартала и състоянието на жилището. Има и райони, в които цените почти не са се променили, защото предлагането е малко, а търсенето голямо.

Според брокерите, през последните месеци е изключително изгодно да се купува имот заради спада в цените. И тъй като понякога едно жилище престоява на пазара и повече от шест месеца продавачите са склонни да правят отстъпки, особено когато знаят, че предварително са надули цената.

Повечето мераклии да се сдобият с жилище обаче засега предпочитат да отложат покупката на нов дом. Проучванията показват, че най-често жилище купуват българите между 26 и 45 години. Кредит пък се тегли масово в размер до 30 или до 50 000 евро. Повечето българи признават, че нямат смелост да изтеглят кредит в момента.

Според Асоциацията на кредитните консултанти лихвите по ипотечните заеми в момента са доста привлекателни. Някои банки са се върнали на нивата от преди кризата.

Десет на сто от българите прибягват до покупка, защото имат нужда от по-голям апартамент. Сравнително малко са тези, които купуват имот, за да развиват бизнес, за роднини или с инвестиционна цел.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1561 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини