Арабист: "Ислямска държава" е ферментирала "Ал Кайда"

  • 17 ноември 2014 14:38

  • 2320
  • 1
Арабист: "Ислямска държава" е ферментирала "Ал Кайда"
©

Арабистът Владимир Чуков коментира пред БНР, че ще се потвърди истинността на показания вчера от "Ислямска държава" видеозапис с поредното обезглавяване на западен заложник. Според Чуков, разгромът на екстремистите обаче е очевиден.

"Град Кобане вече е извън опасност и очевидно въздушните удари, предприети от САЩ и съюзници, дават своите резултати. Екстремистите се опитват всячески да предизвикат Съединените щати да предприемат и сухопътна операция. Техният единствен шанс е американците да повторят 2003 година, с което автоматично ще се сложи край на подредената вече западна коалиция, а то пък ще е в полза на терористите. Това, което идва като информация от Ирак, е, че американците са на път да повторят формулата от 2006-2008 година, когато бяха създадени трибалистичните съвети, основен инструмент за маргинализирането и неутрализирането на "Ал Кайда", заяви Чуков.

"Сега, в момента, американците се опитват да направят същото със сунитските племена в провинция Анбар, да направят нещо като гражданска гвардия, която да се противопостави на ислямистите. Обезглавяването на петия западен заложник е част от сплашването. "Ислямска държава", за жалост, е ферментирала "Ал Кайда" - много по-силна, по-заздравена, на територията на две държави. Доста време беше проспано за неутрализирането на тези терористи. От мафиотска банда се превърнаха в сериозна милиция, те твърдят, че са армия. Това, което ме впечатли, е, че на техните монети, които започнаха скоро да секат, от едната страна на златния динар е изобразена картата на света, тоест имат световни претенции. Те имат хегемонистичен поглед, нещо, което "Ал Кайда" не правеше", коментира още арабистът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2320 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.12.30 | 18:02

1
Samo ti li nerazbra,che tia sa plod na USA !

Добави коментар

Водещи новини