Следващата учебна година започва с нов Закон за училищното образование

  • 14 ноември 2014 13:36

  • 2298
  • 1
Следващата учебна година започва с нов Закон за училищното образование
© Булфото

Искаме следващата учебна година да започне по новия Закон за училищното образование, но не бива да бързаме. Това каза  министърът на образованието и науката проф. Тодор ТаневТодор Танев Проф. Тодор Танев е роден през 1957 г. в София. Завършил е социология в СУ „Св. Климент при посещението си днес в 38-мо основно училище "Васил Априлов" в София, в което е учил.

За да влезе в сила законът от новата учебна година, той трябва да бъде приет до края на юли от Народното събрание -  преди депутатите да излязат в лятна ваканция, отбеляза министър Танев.

Законопроектът за училищното образование се подготвя от осем години, като има няколко негови варианта, написани от различните ръководства на Министерството на образованието и науката през годините.

За да трае един закон, трябва да се мисли, как ще изглежда той отвъд мандата на партиите на власт, коментира министър Танев. Той добави, че трябва да се мисли как ще изглежда този закон с хоризонт от десет години и тогава той ще е истински.

Попитан кога ще влезе за обсъждане законопроектът за училищното образование в парламентарната комисия, министърът каза, че преди това ще има дебати по него. Нека в този дебат по законопроекта, който е бил досега, да бъдат включени също родителите и общините, посочи министър Танев. Той обясни, че законопроектът ще бъде обсъждан по различни начини, като това може да става и в тематични групи в интернет. Политиките в образованието се правят от специалистите в държавния сектор, от бизнеса и от гражданите, които са потърпевши от това, което се прави, каза министър Танев.

Според него тези три страни трябва да бъдат равно представени, а не държавният сектор да е водещ, както се е правило до момента. "Ще пусна на всички да сътворяват политиката, а тя след това ще бъде одобрена от парламента, защото е събрала най-важното - общественото съгласие", обясни министър Танев. Той добави, че може да се правят и анкети, свързани със законопроекта за образованието.

От ръководството на училището министър Танев получи почетен знак с лика на Васил Априлов. Директорът на училището Виолета Игова и учители поискаха да бъде променено съдържанието на учебниците, защото "не е адекватно", както и да се намали броят на учебниците.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2298 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
учител-родител

2014.11.22 | 17:15

1
Аз съм и родител , и учител .не съм съгласна с дуалната система ,която се предвижда да се приложи с новия закон.дуалната система е неприложима в българия. Тя се използва в развитите западни държави ,като швейцария и германия ,но там икономиките им са на световно ниво.учениците ходят на практика във фирми в зависимос от специалността им.моят въпрос е къде ще бъдат на практика моите ученици , като нямаме в радиус от 60 км. Фирма по нашата специалност , която остана единствената в областта ни.къде ,къде - питам и никой не може или не иска да отговори.или и нас ще ни закрият.знаете ли колко учители ще останат без работа.може ли да се приемат закони , затриващи и образованието.ами да ни затрият всички.каква държава , каква управа!пази боже!затова хората са обезверени.всичката мара втасала ,че да се приема такъв неприложим закон за българското образование.много добре знаят в мон ,че родителите , обществото не е съгласно с приемането му и все тръбят ,че ще се допитват , а още не съм чула от някой да са искали мнение.така е наредено от.....?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини