Оценяват учените по специална математическа формула

  • 08 ноември 2014 07:11

  • 1449
  • 2
Оценяват учените по специална математическа формула
©

Нова класация ще оценява българските учени по научни области. Това предвижда новият проект на правилник на Фонд „Научни изследвания”, публикуван на сайта на образователното министерство.

Шампионите в класацията, които заемат първите 10% от челните места, могат да бъдат предлагани и избирани за членове на Изпълнителния съвет на фонда. В правилника изрично е записано, че в него не могат да участват ректори, заместник-ректори, декани на факултетите във висшите училища, председателят, заместник-председателите и научните секретари на БАН и на Селскостопанската академия. Първите 30% от учените в класирането пък ще имат правото да бъдат супероценители и да участват в научно-експертни комисии, пише в. Монитор.

Оценители на проектите пък ще бъдат учените в първата половина на класацията. Професорите и доцентите ще бъдат оценявани по определени критерии и мястото им в класацията ще се определя по специална формула. Тя ще отчита общия брой на цитираните публикациите на учените, публикациите, които са излезли от печат през последните пет години, както и патентите им. Мястото в класацията ще зависи и от типа на публикацията, като всяка ще носи различен коефициент. Те могат да са материали, публикувани в научни списания, монографии, издадени в чужбина, студии и части от книги. Публикациите и цитатите ще бъдат проверявани от фонда в Гугъл и други база данни.

Друга новост е, че оценяването на проекти ще е на два етапа. Първата оценка ще е след защита на проектното предложение, а втората ще се поставя от независими оценители. По време на защитата ще се прави стенограма и аудиозаписи, които ще се представят на следващите оценители. Проектите ще се класират въз основа на средната стойност на оценката от първия и втория етап на оценяването.

След като получат финансиране, проектите ще бъдат оценени в зависимост от постигнатите резултати с оценките - „много добър”, „добър”, „задоволителен” и „незадоволителен”. Всяка година фондът трябва да представя отчет за дейността си на министъра на образованието.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1449 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.11.10 | 09:48

2
ТРЯБВА ДА СЕ ИЗРИНЕ ТОВА БЛАТО, ВСЕ ЕДНИ И СЪЩИ ВИСЯТ ПО ТЕЗИ КОМИСИИ.ТРЯБВАТ НОВИ ХОРА НА СРЕДНА ВЪЗРАСТ, НЕ САМО СТАРЦИ.

2014.11.10 | 09:48

1
СПЕЦИАЛНА ФОРМУЛА - ВРЪЗКИ.

Добави коментар

Водещи новини