Джихадистите в Сирия нападнаха петролно и газово находище

  • 29 октомври 2014 10:58

  • 1688
  • 2
Джихадистите в Сирия нападнаха петролно и газово находище
© Getty Images/Guliver

Джихадисти от групировката "Ислямска държава" (ИД) нападнаха петролното и газово находище Аш Шаер в централната провинция  Хомс и убиха 30 души от силите на режима, съобщи Сирийският център за наблюдение правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от Франс прес.

Телевизия "Ал Манар", цитирана от ТАСС съобщава, че правителствените сили са отблъснали нападението и са убили десетки екстремисти.

В края на юли сирийската армия си беше върнала контрола над находището от джихадистите, които го бяха превзели на 17 юли,  избивайки 270 войници и работници. Джихадистите правиха опити да превземат стратегическото находище и през август и септември.  То е разположено в пустинята в близост до археологическия обект Палмира.

ИД контролира редица петролни и газови находища в Сирия и Ирак. Те са важен източник на приходи за групировката, която САЩ определят като "най-добре финансираната терористична организация".

Бойци от свързания с Ал Кайда Фронт Ан Нусра превзеха територия от умерена сирийска бунтовническа група в една от малкото зони на Северна Сирия, които не се държат от радикални ислямисти, предаде Ройтерс.

Фронтът Ан Нусра е превзел редица села в провинция Идлиб от Фронта на сирийските революционери, воден от Джамал Мааруф,  изтъкнат представител на умерената опозиция на президента Башар Асад. Убити са 20 от бойците на умерената група, а тя е пленила  25 бойци на Фронта Ан Нусра, съобщи представител на сирийските революционери.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1688 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.11.05 | 11:10

2
а как цапат природата тея изродииииииииии

2014.11.05 | 11:09

1
kude sa sankciite za tezi koito prodavat isliamistkia petrol. koi go prodava i na kogo go prodava

Добави коментар

Водещи новини