Трайков: България е икономиески пленена държава

  • 27 октомври 2014 17:36

  • 2799
  • 4
Трайков: България е икономиески пленена държава
©

Правителство може да има при всички положения. Въпросът е, че ГЕРБ, които трябва да се придвижват по бойното поле, трябва да имат партньори, които да им осигурят това движение с танк, а не с трабант. Това коментира Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко от Реформаторския блок пред БТВ.

Предизвикателствата пред ГЕРБ ще бъдат да успее да убеди партньорите си от нуждата за определени реформи, да се понесе политическата отговорност и да има кой да ги извърши. Трябва реформа в съдебната система и във функционирането на пазарната икономика, посочи още Трайков. Големи инфраструктурни и енергийни проекти не бива да се случват, преди да бъде обоснована икономическата им целесъобразност, защото те са за милиарди и могат да пробият държавата.

В икономиката има термин - пленена държава, което означава ситуация, в която икономически субекти сами създават правилата, по които функционират останалите, посочи той и попита дали това не звучи познато. Начинът това да се промени не е с единични действия, а с важни реформи и промяна в начина на функциониране на институциите, смята Трайков. За да не се обезличат партньорите на ГЕРБ, трябвало да се разпишат отговорностите и сроковете.

ГЕРБ имат нужда от силен и решителен партньор, отчете той. Много рисково занимание е да правиш съдебна реформа или да правиш Южен поток, така че да е икономически целесъобразен.

Има възможност много от разходните компоненти в цената на тока да бъдат намалени, заключи Трайков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2799 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.10.30 | 13:07

4
TIKVOCH BORISOV VAN OTVSIAKADE,MALOUMEN STRAHLIVEZ I ALCHEN PROSTAK,

2014.10.30 | 04:03

3
Благодарение на такива като теб хубавци :))

2014.10.30 | 04:03

2
когато лобистите на ЕРП говоря за цената на ток е меко казано нагло

2014.10.30 | 04:03

1
кое те учудва,атакензелите подкрепят дпс етнически турчин стреля но доган,десните са членове на бкп всичко ни е сбъркано

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини