Фалшивият оцет е само цвят и вкус

  • 10 октомври 2014 08:50

  • 1656
  • 2
Фалшивият оцет е само цвят и вкус
©

Евтиният фалшив оцет няма нищо общо с истинския, само го наподобява на цвят и вкус, предупреждават експерти, пише „Монитор“.

Според данни на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) най-честото нарушение е, че се продава не истински оцет, а разредена синтетична оцетна киселина с вода. Прилагането на този химикал не е забранено, но става дума за заблуда за качествата на продукта. За да са коректни към потребителите, производителите на този продукт трябва да изпишат на етикета, че съдържанието е разредена оцетна киселина и вода или в шишето течността да се назове като кисел овкусител, но не може да пише думата „оцет”, смятат от БАБХ.

Най-често потребителите разбират, че са купили синтетична оцетна киселина, разредена с вода, едва като им се развалят туршиите. Ферментиралият истински оцет освен че овкусява храната има и бактерицидно действие и именно по този начин играе ролята на естествен консервант. Синтетичната оцетна киселина, разредена с вода, няма това бактерицидно и консервиращо действие. Потребителите рядко се замислят за тази подробност, защото го използват главно като овкусител.

За да не попаднем на оцет менте, трябва да купуваме продуктите на утвърдени фирми, съветват експерти. Големите винзаводи обикновено произвеждат и естествен оцет.

Трябва да се чете и етикетът и да се види дали продуктът не е разредена оцетна киселина.
За да се справи с проблема, от известно време Българската агенция по безопасност на храните е започнала тематична проверка не само в търговската мрежа, но и в заводите производители. От БАБХ увериха, че резултатите от нея ще бъдат известни към края на месеца.

Според Закона за виното и спиртните напитки “винен оцет” е продукт, получен изключително чрез оцетно-кисела ферментация на вино и притежаващ общо киселинно съдържание не по-ниско от 60 грама на литър. В едно от приложенията на нормативния документ виненият оцет е включен в категориите на лозаро-винарските продукти.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1656 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2014.10.11 | 21:03

2
Еми!
Еми

2014.10.10 | 21:06

1
Това го знаем! Кажете кои са фирмите ,които произвеждат и продават фалшив оцет!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини