С дистанционно за 70 лева крадат коли

  • 03 октомври 2011 06:43

  • 4062
  • 3
С дистанционно за 70 лева крадат коли
©

Лъскави мерцедеси са на мушката на столичните крадци.

Само че целта не е скъпата кола, а огледалата й. Комплектът върви по 300 лв. в магазините за авточасти втора употреба, заяви началникът на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в 4-о РУП Александър Пецов, пише "24 часа".

Апашите, които посягат на този аксесоар, обикновено са наркомани, които се движат по двойки. Свалят огледалата невредими и ги продават, колкото да закрепят положението и да имат пари за дневната доза хероин.

Преди време столични криминалисти хванали дори наркоманка с бебе, която тарашела автомобили.

Жената се облягала на возилото с детето на ръце и през това време отваряла колата, без никой да се усъмни.

"Напоследък крадците обикалят и с коли", разказа началникът на сектор в 4-о РУП Николай Петков.

В края на миналата година наркоманка и приятелят й въртели бизнес с авточасти. Тръгвали от Люлин вечер и обикаляли с кола из цяла София за касетофони и огледала. Сутрин се срещали с човек, който вземал цялата стока. Такова дуо изкарва средно по 100-120 лв. на нощ. Касетофоните вървят между 20 и 50 лв.

Има бум на кражбите на катализатори в района на 3-о и 8-о РУП. За свалянето им са нужни 4-5 минути. Катализатори на френските рено и пежо са най-търсени - вървят по 400 лв.

Лайстните също са доста апетитна плячка. Наркозависимите крадци имат връзки с купувачите и са наясно какво се търси в момента. Редовно в София се чупят стъкла заради навигацията, оставен на седалката лаптоп или друга скъпа вещ.

Джипиесите вървят между 150 и 700 лв.

Често купувачите лъжат крадеца. Понеже контингентът е предимно от наркомани, те се навиват и на по-ниски цени, за да си набавят хероин.

Преди 3-4 месеца полицаи хванали двама мъже, които тарашели коли на паркинги. Те нямали криминални досиета. При кражбите използвали похват, който е доста нашумял в момента. Купили си дистанционно от магазин за електротехника за 70 лв. С него заглушавали алармите на колите. Собственикът си мисли, че е заключил със своето устройство, но това далече не е така. После крадците вземат от незаключения автомобил каквото им попадне и изкарват лесни пари.

Пецов отказа да обясни какво е дистанционното, за да не се “светнат” и непосветените, но то може да бъде купено под път и над път.

С него крадците вилнеят по паркинги пред хипермаркети или дебнат чужденци с много багаж в колите.

Случва се обаче собствениците на автомобили да лъжат. Твърдят, че заключили колата, но им изчезнали документи. После вземат удостоверение от полицията, че са станали жертва на кражба и така излизат чисти пред данъчните или застрахователите.

Не оставяйте телефоните, навигациите, лаптопите и други скъпи вещи в колата, съветват от полицията.

През есента и зимата ще се крадат коли с включен двигател. Затова не оставяйте колата на ключ!

За това алармира шефът на отдел "Автокражби" в СДВР Димитър Машов. "Дори човекът, който дебне, да не е спец в автокражбите, ще се възползва. Застрахователите пък няма да ви платят", предупреди той.

Тази година кражбите на коли са намалели драстично. За първите 9 месеца на 2010 г. в София са откраднати 1177 коли, а за същия период тази година автоджамбази са задигнали 1042 возила.
"В столицата се крадат средно по 1-3 коли на ден", каза Машов. Имало дори дни без кражби.

През лятото не е имало големи удари в столицата, тъй като автокрадците заминали за морето, а гастрольорите отишли по родните си места.

В София гостуват предимно крадци от Враца, Пазарджик и Перник.

От май досега във Варна са откраднати 93 автомобили, мотори и микробуси.

От тях са намерени 20 коли и части от други 13. Най-крадени са марките "Фолксваген голф" и "Пасат" - около 40. Задигнати са също 18 BMW, 7 "Ауди".

Повечето откраднати коли са с варненска регистрация. Във Варна са открити возила, изчезнали от Бургас, Обзор, Несебър и София.

Още се работи по случаи на откраднати коли с подправена рама. Те се проверяват през Интерпол и се установява откъде са. Полицаите се занимават месечно и с двама-трима, които са забравили къде са си спрели колите във Варна и ги обявяват за откраднати.

25 от задигнатите коли това лято в града и курортите са произведени преди 1998 г. Това са основно фолксвагени - поло и голф, които се крадат за автоморгите. Хит са и микробусите. Ако за кола автоджамбазите вземат 200-300 лв. от пунктовете за скрап, то за бус им броят по 700-800 лв.

Все по-често луксозни коли се крадат и за откуп. Като не го получат, крадците и помагачите им тръгват да ги продават на части, разказват варненски полицаи.

Коли за над 2-3 млн. лв. са намерени и задържани или са върнати на собствениците им.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4062 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Стършела

2015.07.01 | 15:30

3
Да не те нарочат !! На паркинга- пред блока в който живея,всяка сутрин "осъмва" по една или няколко разбити коли. Направо е кошмарно...
Han Krum

2015.07.01 | 15:30

1
V Rumania mojesh da si ostavish kolata nezaklyuchena,zashtoto po zakona im dori opita za krajba na kola se nakazva po barzata prozedura do 10!!! godini zatvor!...
Стършела

2015.07.01 | 15:30

2
Бил съм в Румъния. И там се краде,но си прав - хората имат закони. Две крачки са пред нас...

Добави коментар

Водещи новини