Миролюба Бенатова: В Катуница умишлено ме дискредитираха

  • 03 октомври 2011 06:33

  • 15498
  • 61
Миролюба Бенатова: В Катуница умишлено ме дискредитираха
©

В интервю за 24 часа журналистката от БТВ Миролюба Бенатова отново разказа случая около Катуница и обвини хората, които стоят зад организирането на футболните агитки в Катуница, че са искали да я дискредитират умишлено. Поместваме цялото интервю на репортера от в. 24 часа Николай Москов.

-Всенародните вълнения от Катуница предизвикаха и други по повод вашето отразяване от мястото на събитията. Защо, какво се случи?

- В Катуница едно 19-годишно момче беше убито пред очите на баща му заради дългогодишна вражда между кръга около Веселин Христев - син на бивша кметица на Катуница, и рода на Кирил Рашков. От МВР казват, че жалбите за неправомерни действия и тормоз валят и в двете посоки години наред.

Последният сблъсък между двете групи е в нощта на 22 срещу 23 септември, когато част от основните участници вдигат скандал пред къщата на Кирил Рашков. На другия ден полицията води разговори с всички участници в среднощното събитие, в селото е напрегнато, а Веселин Христев пуска жалба, че е заплашен с убийство от Кирил Рашков. След няколко часа групата около Христев, в която е и бащата на Ангел - Атанас, и самият Ангел, и други хора, които не знам кои са точно, пресрещат бус, пълен с роднини на Цар Киро от Столипиново, които влизат в Катуница. Тогава, в скандала между двете групи, напрежението ескалира и се стига до прегазването на момчето пред очите на близките му. Ангел е премачкан от буса с ромите. В следващите часове част от къщите на Рашкови са нападнати за първи път. На 24 септември осъмваме с новината, че в Катуница има размирици и гражданите искат мъст.

Заминах и поех отразяването в ранните следобедни часове, когато вече младежи от селото палеха и обръщаха коли по улиците. Другото момче, с операция на сърцето, вече беше починало, тъй като не беше понесло загубата на приятеля си. Всички бяха настръхнали и не искаха публичност.

Местните на няколко пъти нападаха физически екипа ни още през деня. Имах изключителни затруднения да интервюирам хората, участвали в събитията, довели до убийството на Ангел. Но успях да интервюирам бащата и лелята на убития Ангел, казаха ми как е сгазен умишлено, как по-рано в същия ден са подали жалба за заплаха за убийство срещу фамилията Рашкови. До 19 часа на 24 септември всичко беше относително спокойно. Но през целия ден се носеха слухове, че агитки на софийски отбори ще дойдат в Катуница и ще правят протест след 19 часа. Твърдеше се, че тръгват 7000 души, неясно от къде. Това не се случи.

В крайна сметка след 20,30, когато вече беше тъмно, в Катуница влязоха организирано в колона 150- 200 души с автомобили предимно с пловдивска регистрация и пак агресивно се нахвърлиха срещу екипа ни, когато операторът вдигна камерата да ги снима на входа на селото.

Влязоха през парадния вход, така да се каже, и не искаха ние да видим това. След това се разделиха и първо нападнаха една празна къща на съседна улица, където имаше съвсем малко полицаи. След това се пренесоха на основната улица, подпалиха две празни къщи пред очите на сериозно присъствие на жандармерията. Полицията всъщност беше заградила подстъпа към реалната къща на Кирил Рашков и изобщо не се занимаваше с това да спира или предотвратява безредици. Феновете сами се представиха като "жълто-черни", сложиха си качулки и маски, бутаха ни и ни заплашваха да не ги снимаме, подпалиха и потрошиха къщите. И след като се и снимаха с нацистки жестове, се оттеглиха необезпокоени. Тогава жандармерията направи кордон за пожарната и огънят беше потушен.

Попитах главния секретар на МВР веднага след като феновете се изнесоха, защо не ги задържаха. Отговори, че щели да ги арестуват, когато му дойде времето.

После се твърдеше, че са ги задържали в селото. Ако това наистина бе така, в Катуница трябваше да останат пусти над 60 автомобила, с които пристигнаха "мирните граждани". Нямаше такива коли, защото агитката имаше достатъчно време да се оттегли.

- Какво правеха местните от селото?


- На погрома нямаше жители от Катуница като участници, може би е имало много малко странични наблюдатели. Аз разказах в репортаж за убийството на момчето и предшествалите конфликти, а във включването в 22 часа показах какво са направили агитките, без да ги квалифицирам. А по-късно се лъжеше, че съм ги нарекла лумпени и вандали. Даже не съм ги наричала хулигани. Казах, че футболни фенове от пловдивски отбори са се държали като на футболен мач, но този път върху къщите на Цар Киро. Както и че част от участниците са употребили алкохол, без да уточнявам много или малко и какъв е ефектът от това. Разказах и че се е случило пред безучастната полиция, вероятно за да не се допуснат по-големи безредици. На другия ден показахме само по Би Ти Ви истинската и надлежно опазена къща на Кирил Рашков заедно с поне 6 скъпи автомобила в двора. И логично обяснихме, че явно полицията умишлено е допуснала палежите на другите места, за да остане цяла истинската къща. Подадохме много детайли за размисъл. Смея да твърдя, че нашият телевизионен екип беше единственият, който обикаляше из селото, за да разбере ситуацията в детайли, а не стояхме пред кордона на жандармерията в очакване само на официална информация. И затова успяхме да снимаме и близките на убитото момче, въпреки че не искаха, и идването на агитките, и палежа на първата къща и запазената къща от другата страна на улицата. Това е работата на репортера и аз си я свърших.

- Десетки още журналисти отразяваха събитията, имаше репортажи и на чужди медии. Защо вие попаднахте в центъра на другата омраза?

- Защото не нарекох погрома от футболна агитка спонтанен граждански протест на жителите на Катуница.

- Какви хора реагираха така остро срещу репортажа, а после ви нападнаха яростно в интернет? Какъв е социалният им портрет?

- Смятам, че кампанията със стотици еднотипни писма, които изопачаваха моето отразяване и насаждаха целенасочено, чезащитавам циганина и че не съм разказала за драмата на семейството (което никак не беше вярно), беше организирана от същите кръгове, които заведоха агитката на пловдивския отбор в Катуница. Тези хора, подтикнати от някого, умишлено искаха да ме дискредитират и да изместят центъра от същинските факти по драмата в селото.

- Реакцията им прилича на "правораздаването" на таксиджиите от началото на 2000 година...

- Да, подобни организирани групи, мотивирани и подкрепяни от службите и партиите, са подготвили и инициирали и опожаряването на Партийния дом през 1990 г.,и други по-скорошни събития, в които в ядрото на истинско гражданско недоволство има и престъпни провокативни емементи.

- Оказа се, че интернет – услужливият приятел, може да се обърне срещу медиите и истината. Има ли отпор срещу това?


- Срещу всичко има отпор, ако човек се усети навреме.

- Искате да влезете във фейсбук в петък вечер и се оказва, че са ви заличили. Какво си помислихте?


- Че са ме убили виртуално.

- Защо тръгнахте яростно да отстоявате позицията си. Заради себе си или заради професията и гилдията, която всяка власт и прислойка иска да пречупи и подчини?


- Поведението ми през последните дни по нищо не се различава от постъпките ми през останалата част от живота ми. Имам изострено чувство за справедливост, което ми е помагало винаги да си върша работата по съвест, без значение кого ще засегна. В най-честия случай недоволни от материалите ми са били силните. Защитавам вярата си в професията, в която дишам през последните 18 години. Защитавам правото да виждам повече от един пласт и да го показвам на другите, каквато е работата на журналиста. Защитавам успеха си, който не дължа на службите. Вярвам, че не съм срам нито за себе си, нито за "народа", нито за гилдията, и не се притеснявам да го отстоявам, така както отстоявам фактите в журналистическите си материали. Не искам да позволя да бъда пренаписана и подменена само защото освен репортажа за убийството на Ангел си вършех съвестно работата на репортер, игнорирайки опасността да бъда пребита и подпалена от хората, които ме заобикаляха. Подпалвачите използваха болката на хората в Катуница за параван.

- Без да назове име, Кеворк Кеворкян заяви в събота от екрана, че "момичето от една телевизия" е допуснало основна грешка в случая "Катуница" - нарече хората "тълпа", и трябва да им се извини за това.

- Във всички телевизии работят момичета и не се припознавам в анонимни подмятания.

- Ако наново правите репортажа от Катуница, какво бихте изтрили от него?


- Нищо.

- Какво ще правите без любимия фейсбук? Ще се борите срещу правилата, които в определен момент се превръщат в цензура?


- Фейсбук и всички социални мрежи са изключително сериозен канал за комуникация и информация. Хората живеят там паралелен живот и за мен като журналист това пространство е важно. Надявам се администраторите да възстановят профила ми (направила съм постъпки за това) и този път да е завинаги.

- Поуката от всичко?

- В човешката ни същност е заложено хем да искаме истината, хем да не можем съвсем да я понесем.

Последвайте канала на

Novini.bg
15498 61

Свързани новини

Коментари 61

Добави коментар
стефан

2017.08.02 | 20:56

61
вие не сте нормални. ужасно жалко е, че безконтролната вандалщина и агресията са култ в тази страна. ужасно жалко е, че хората са толкова глупави, че мислят, че новините трябва да изразяват позицията на народа - не, новините трябва да са обективни и те бяха. а най-жалкото от всичко е хора, който са на светлинни години в съзнанието и развитието си да обиждат по този начин един наистина кадърен човек. поздравления за миролюба бенатова, както и за би ти ви, който се застъпиха за нея.
мразещ

2013.09.26 | 00:30

60
циганска курва
Hetfield

2013.09.26 | 00:30

59
Не изкурвяла кучко. ти сама се дискредитира. Разпоретина нещастна циганска. Май си правила свирки и са ти сцепвали пичето мангасари и ти е харесало! Боклук си ти Бенатова!

2013.09.25 | 22:30

58
Миролюба Бенатова, ти си една ГОЛЯМА, НАХАЛНА, ЗЕЛЕНА, КОНСКА МУХА, която поруга паметта на две млади Български момчета убити от ПРЕСТЪПНОТО ДЪРЖАВНО БЕЗХАБЕРИЕ!? За тебе бяха по-свидни 30 палата на престъпния цигански барон Кирил рашков построени на заграбена общинска Българска земя нежели за живота на Българите! И 1000 статии да напишеш в пресата в твоя защита - все тая! Народът ти е сложил кръстта доживот, безобразнице! Покай се, иди в манастир и не излизай от там до края на живота си!! И ПРЕСТАНИ ДА НИ ЗАНИМАВАШ С ТВОЯ ОТВРАТИТЕЛЕН "МОРАЛ"!
eskimos

2011.10.18 | 10:52

1
volen si me kefi to4no za6toto e 4ernata ovca:)za tak1v tip xora e zad1ljitelno da se d1nqt i kolkoto po go pravi,tolkova po 6te glasuvam za nego!!!

2013.09.25 | 22:30

57
Eskimos-e, ТИ СИ ИДИОТ! Пълен и завършен! Волен СУБСидеров е свършент като политик, поне за мислещите Българи - заради безпринципността си и отвратително си политическо слагачество на ГЕРБ, сметкаджиство и ЛИЦЕМЕРИЕ! Такъв човек НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ, защото освен тове е психически неуравновесен и може да вкара държавата в голяма беля! Само напомням за излагацията му на борда на самолет на Луфтханза и арестуването му за непристойно поведение, макар и за кратко, в Германия!
еди кой си

2012.04.28 | 10:20

28
Г-це бенатова, с малка буква изписвам името ви защото вече не ви уважавам нито като човек нито като журналист нито като една от нас Българите! Тенденциозно продължавате да нажежавате обстановката вместо да преклоните глава пред Българския народ и да му се извините публично! Вашата човешка, анти социална и журналистическа некомпетентност в отразяването на събитията в с. Катуница доведоха всеобщото народно недоволство към вас и телевизията за която работите! Ние НЕравноправните ( пред закона в собствената си държава), но честни и истински Българи ви БОЙКОТИРАМЕ и ВИ заявяваме че нямате място сред нас!

2013.09.25 | 22:30

56
Еди кой си, взел си ми думите от устата - тая нахална дрисла трябва да осъзнае, че е НАПЪЛНО ОТХВЪРЛЕНА ОТ ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ! Всеки един нейн последващ обществен гърч само добавя към натрупващата се към нея и Антибългарската телевизийка бТВ ОМРАЗА И ПРЕЗРЕНИЕ! Между впрочем, след кратко, но задълбочено лично разследване на нейните телевизионни излагации в Катуница съм престанал НАПЪЛНО да гледам програмите на бТВ, считано от 24.09. Личният ми бан към тази медия е безсрочен!!!! Призовавам всички останали Българи да бойкотират бТВ тотално! Само така тази хишна меркантилна пираня ще бъде тежко ударена - чрез значително намаляване на приходите от реклами! Това е което убива такъв тип "медии"! Всичко останало е бош-лаф!
g

2012.04.28 | 10:31

34
Смешно е че хора, които се имат за големи българи и защитници на българското не могат да пишат на български, а и се сърдят, че жената е казала това което е видяла , което всички ние видяхме от кадрите по телевизията. А и защо тя трябва да се съобразява с мнението на журналист от миналото сътрудничел на държавна сигурност.

2013.09.25 | 22:30

55
33-ти, ти с G, като ГЕЙ, нали???
веселин веселинов недялков

2012.04.28 | 01:26

16
тук всички сте под някакви номера и псевдоними.но така е когато сте лумпени и страхливци,които са като стадо и само чакате някой да ви поведе за носа.бенатова е права,но не можете да приемете истината защото не ви оттърва.вие сте същите хора които избраха това правителство но сега пищите срещу него-сами сте си виновни.вие сте тези които сега сте зад волен,но ще сте първите които той ще пожертва ако вземе властта.работата ви е малко ала кой ми сра в гащите.ами никой-сами си се оаквате.какво искате-журналисти от в-к уикенд ли да са ви водещи журналисти?истината боли но вие лумпени трябва да я приемете.но вие сте стадо овце и така ви е добре.то и затова не си пишете имената.обцете са така 1-2-3 или петко,мара и т.н.

2013.09.25 | 22:30

54
Веселин Веселинов Недялков, тази твоя "героична" поза е идиотска, характерна за злобни ЛУМПЕНИ като теб! Хайде като си ни толкова ядосан, напиши си ЕГН-то, понеже идеята ти, че ние, Българите, сме анонимни, тук във форума, а ти не! Защото, к*ре сплескан, към този момент, и ти самият си анонимен! Така, че твоята повърня се отнася само и единствено за теб, тъпако!!!
bravo VESKO

2012.04.27 | 12:07

7
TO4NO TAKA istinata boli
валери маринов

2011.10.18 | 13:55

5
нещастнико с три имена, показването на "истината" от г-ца бенатова си е манипулативно, защото поведението разходките из празна опустушена къща си бяха за предизвикване на положителни емоции в полза на пострадалия цар! за средностатистически гражданин със здрава логика като мен действията на полицията си бяха правилни! по-добре да си изкарат страстите на две -три празни къщи, отколкото полицията да се втурне да ги защитава и да нагорещи атмосферата още повече! тогава вече щеше да има кървави сблъсъци, а интернет-лумпени като тебе щяха да си намерят нови поводи да плюят - ту полицията ще е използвала неправомерно сила, ту ще е защитавала мафиоти! на такива като теб няма угодия!
mm

2011.10.18 | 11:02

3
Ne mislq 4e si prav i zashto trqbva da zastavash v takava poziciq sreshtu naroda ? Razbiram ot komentara ti 4e finansovoti ti polojenie e po dobro ot srednoto imeno ot tam idva golqmoto ti samo4ustvie i pak nqmash obektiven pogled vurhu neshtata. Gerb... ? - Da tova za momenta e nai dobriqt izbor za stranata ni . Za mediite si4ki znaem 4e nad 50 % ot slu4vashtoto se po SVETA e manipylirano po 1000 na4ina nebiva da se zashtitavat xora koito nqmat etika i moral !

2013.09.25 | 22:30

53
"В човешката ни същност е заложено хем да искаме истината, хем да не можем съвсем да я понесем" - Българи, тази продажна журналистическа проститутка се има за носител на истината от последна истанция! Българи, можете съвсем лесно да познаете ВСИЧИ Антибългари по точно този техен характерен прийом! ТЕ ИСКАТ САМО ТЕ ДА СА КОИТО КАЗВАТ ИСТИНАТА, ЗАЩОТО САМО ТЕ СА АБОНИРАНИ ЗА НЕЯ! Отврътен съм от дъното на душата си Антибългарката бенатова и от всички политици-Антибългари, които душат и убиват нас Българите! бенатова, проклета да си!
hihi

2013.09.25 | 22:30

52
моме така не става.взимаи си хонорарчето от доган и бегаи на далече че и от тебе ни писна.по принцип в бсп-дпс tv от всички несменяеми твои колеги ни писна.трябва да ви кръстят анадолопакистан tv.нещастници такива

Добави коментар

Водещи новини