Папата с Нобел за мир?

  • 03 октомври 2014 14:33

  • 1154
  • 1
Папата с Нобел за мир?
© gettyimages

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март е сред номинираните за Нобелова награда за мир за 2014 г., пише Блиц.рс.

Светият отец е сред 278-души, които са предложени за престижната наградата. Духовният глава на католиците е номиниран заради думите си, че неравномерното разпределение на богатствата е заплаха за мира в света и призивите на наместника на Свети Петър за слагане на край на конфликтите в Близкия изток и Украйна.

Друг предложен кандидат за Нобел е бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, разкрил подслушванията на хора по цял свят. Къртицата на ЦРУ почти няма шансове да получи приза. "Скандинавците имат много близки връзки със САЩ", казват от Института за изследване на мира в Осло.

Номинираните са рекордно много. Броят предложения подобри рекорда от миналата година, когато бяха 259.

Лауреатите ще бъдат обявени през този месец, а връчването на Нобеловите награди ще се състои по традиция на 10 декември - годишнината от кончината на Алфред Нобел, завещал наследството за наградите, давани за постижения в областта на науката, литературата и приноса към мира в света.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1154 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
мдам

2014.10.08 | 09:08

1
Сменете си снимката, това е Рацингер на нея.

Добави коментар

Водещи новини