Уличните дупки в София абонирани за 123 млн. лв.

  • 17 септември 2014 06:26

  • 1419
  • 1
Уличните дупки в София абонирани за 123 млн. лв.
©

Големите булеварди в София ще минат на годишен абонамент за поддръжка през следващите четири години, съобщава "Монитор".

През този период 6 фирми ще си поделят общо 123 млн. лв, за да изливат нов асфалт и да поддържат тротоарите, мантинелите, знаците, шахтите и оттоците в съответния участък. Освен това спечелилите компании ще трябва да налагат контрол върху ремонтите и ще отговарят за състоянието на мостове, пасарелки, водостоци и пешеходни подлези.

Столичната община е пуснала обществена поръчка за избор на фирми, които да се грижат за шосетата. Компаниите ще могат да подават оферти до 27 октомври, които ще се оценяват по най-ниската предложена цена.

В конкурса столицата е разделена на шест зони. Първото каре включва районите „Средец”, „Витоша”, „Лозенец” и „Триадица”. Във втора зона попадат „Овча купел”, „Банкя”, Красна поляна” и „Красно село”. Третото каре е между кварталите „Люлин” , „Възраждане”, „Илинден”, „Надежда” и „Връбница”. Фирмите, които ще пълнят ями в четвърта зона, ще отговарят за „Оборище”, „Сердика” , „Подуяне” и „Нови Искър”. Районите „Панчарево” , „Младост” , „Студентски” и „Изгрев” пък попадат в шестото каре.

Фирмите трябва да имат опит в строителството, да разполагат с определена техника и собствена база. Те ще имат 6 месечен гратисен период да приведат улиците на определеното ниво за поддръжка. Целта е фирмата, която спечели, да разполага с определен годишен бюджет, за да поддържа изцяло пътната мрежа в добро състояние. Тя сама ще преценява каква технология да използва, за да изпълнява ремонтите.

При неизпълнение на някоя задача ще се налага санкция от 5% от прогнозната стойност и годишният бюджет ще се намалява. Идеята е фирмите сами да бъдат стимулирани да използват качествени материали. Шосетата, които са в гаранция след извършен основен ремонт, пък ще бъдат поддържани от изпълнителя само за дефекти, причинени от кражби и вандализъм. Липсващите знаци ще трябва да се възстановят до 7 дни.

Третокласните улици обаче ще продължат да се реконструират по стария начин, а причината е, че общината не разполага с огромен бюджет, който да стигне за въвеждането на абонамента за всички пътища.За кърпенето на дупки кметството всяка година заделя около 25 млн. лв.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1419 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.09.17 | 17:10

1
Shte ima mravka za kotaracite-miay mia

Добави коментар

Водещи новини