Ново устройство пречиства кръвта с магнити

  • 15 септември 2014 17:09

  • 2468
  • 1
Ново устройство пречиства кръвта с магнити
©

Американски учени оповестиха, че разработили устройство, което посредством магнити пречиства кръвта от патогенни агенти, предаде АФП, цитирана от БТА. Това дава надежди за откриване на ново лечение срещу септицемия и инфекциозни болести като Ебола.

Устройството имитира функционирането на далака. Засега то е изпробвано единствено върху плъхове. Уредчето включва наноскопични магнитни топчета, покрити с човешки кръвен протеин, който е продукт на генното инженерство и е кръстен MBL. Той се свързва с патогенни агенти и токсини, които в такъв случай могат да бъдат извлечени от кръвта с помощта на магнитни нанотопчета. Ефектът им е като този на миниатюрни магнити, отбелязва Нова телевизия.

Създаденото от учените изобретение е предназначено за лечение на кръвни инфекции, които ежегодно засягат 18 милиона души в света. "Ако се окаже ефикасно и при тестове с хора, апаратчето ще позволи да се пречиства кръвта, като се отнеме голяма част от патогенните агенти и токсините", заяви един от ръководителите на изследването Доналд Ингбър от Харвардския университет. "Лечение ще може да се приложи, дори преди да е идентифициран патогенният агент и да е избрана терапия с антибиотици."

Ученият не изключва възможността един ден лечението да се ползва от пациенти, засегнати от Ебола. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Medicine.

Последвайте канала на

2468 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.09.16 | 16:36

1
Obiknoveno izobreteniata imat i strani4ni negativni efekti,za sajalenie.Kakto i lekarstvata.et

Добави коментар

Водещи новини